Odnosi Vučića i Dodika: U javnosti ljubav cvjeta, a nerijetko strahuju da jedan drugom „radi o glavi“

Sve dok se nalaze na vlasti, odnosi Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u javnosti će biti prijateljski i korektni.

Iza kulisa, lideri Srba u Republici Srpskoj i Srbiji ni izbliza nemaju visoko mišljenje jedan o drugom, a nerijetko strahuju i da im onaj drugi „radi o glavi“.

Nakon što se prethodnih dana, preko pojedinih tabloida, obrušila prava medijska lavina na predsjednika Srpske zbog toga što je jedna regionalna medijska kuća direktno prenosila protestnu šetnju građana u Beogradu, ponovo je aktuelizovana priča o tome kako se Dodik i Vučić, navodno, privatno „ne podnose“ iako u javnosti, kada su zajedno, ostavljaju idiličnu sliku.

Teza o ozbiljno narušenim odnosima Dodika i Vučića prenijela se i na društvene mreže, gdje ovih dana bjesni pravi verbalni rat između kćerke predsjednika Srpske Gorice Dodik s urednicima tabloida koji su „opleli“ po njenom ocu zbog direktnog prenosa protesta u Beogradu na TV Una, koja se nezvanično dovodi u vezu s porodicom Dodik. S druge strane, u političkim i medijskim kuloarima s obje strane Drine kruži priča i da nedavni skandal s objavom neformalnog razgovora predsjednika Srpske s novinarom RTS, a u kojem Dodik ne baš biranim riječima govori o porodici Đoković, nikako nije mogao da „procuri“ u javnost bez znanja političkog vrha Srbije.

Odlično obaviješteni izvori Srpskainfo iz vrha Vučićeve Srpske napredne stranke, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde nam da odnosi između dvojice najharizmatičnijih srpskih lidera zaista nisu sjajni, ali da ni jedan ni drugi, kako zbog svog, tako i zbog političkih interesa Republike Srpske i Srbije, ne žele da to javno pokažu.

– Ne radi se samo o tome što je neka medijska kuća direktno prenosila protest opozicije protiv predsjednika Vučića. Stvari se već duže „kuvaju“ po brojnim pitanjima. Kako bilo, predsjednik Vučić je još u vrijeme kad je obavljao funkciju premijera, a zatim i kad je došao na mjesto predsjednika Srbije, više puta istakao da bez obzira na to šta će biti u budućnosti rukovodstvo Srbije nikad neće biti u sukobu s izabranim političkim rukovodstvom Republike Srpske – kažu naši sagovornici.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je već dugo „više nego jasno“ da odnosi Dodika i Vučića nisu sjajni, te da je aktuelni predsjednik Republike Srpske, prema njegovim riječima, postao balast sadašnjoj vlasti u Beogradu.

– Napad beogradskih tabloida na Dodika je više nego indikativan. Rekao bih da su u strahu velike oči. Inače, već godinama javno govorim da sukob između Vučića i Dodika postoji i da to čak i nije neka prevelika tajna. Činjenica je da Dodik vodi politiku koja je suprotna interesima Srbije i on je, objektivno, veliki balast za Vučića. To posebno dolazi do izražaja od početka prošle godine, odnosno od izbijanja rata u Ukrajini. To je, po meni, glavni razlog što ovaj sukob polako medijski i javno izbija na površinu, a ne zato što je neka televizija direktno prenosila proteste na kojima su se mogle čuti parole protiv Vučića – kaže Janjić za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79