Određen pritvor Milomiru Savčiću, predsjedniku Boračke organizacije RS

Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas pritvor Milomiru Savčiću, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, optuženog za ratni zločin pomaganja u genocidu u Srebrenici, potvrdio je danas njegov advokat Miodrag Stojanović.

Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor na ročištu održanom u ponedjeljak, 9. augusta. Razlog zbog čega je Državno tužilaštvo zatražilo pritvor bili su “medijski istupi Milomira Savčića i komentarisanje događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

– On ostaje u pritvoru do daljnjeg. Nema roka. Svaka dva mjeseca je kontrola pritvora”, objasnio je advokat

Stojanović je dodao kako ima rok od tri dana za žalbu na odluku Suda BiH. U suprotnom, Milomir Savčić će u pritvoru ostati najmanje dva mjeseca.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mjere, a sva četiri su zabilježena nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

Riječ je o dva nastupa Savčića na Radio-televiziji RS-a u julu, i još dva gostovanja na drugim medijima.

Savčić je za RTRS 22. jula govorio da se Inzkova odluka mora odbaciti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79