Održan prvi sastanak opozicionih stranka iz FBiH i RS

U srijedu je u zgradi Parlamenta BiH održan prvi “tajni” sastanak predstavnika NiP-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a i DNS-a. Razgovarano je o najavljenoj saradnji ovih stranaka na Općim izborima naredne godine, saznaje Klix.

Sastanku su prisustvovali Elmedin Konaković, Predrag Kojović, Mirko Šarović, Branislav Borenović i potpredsjednik DNS-a Dane Malešević. Na sastanku nisu bili lideri SDP-a i DNS-a Nermin Nikšić i Nenad Nešić.

Održavanje sastanka za Klix je potvrdio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković istaknuvši da na stolu nije bio nikakav sporazum, ali su analizirani zajednički pogledi na aktuelna dešavanja u BiH. Ista informacija stiže i iz PDP-a.

“Na stolu nije bio sporazum, niti ga je iko ponudio, ali je tačno da smo se vidjeli i razgovarali u zgradi državnog parlamenta. Bili su predstavnici Trojke i predstavnici opozicije iz RS-a. Nakon što smo kroz medije vidjeli da na neke stvari u BiH gledamo isto nametnula se potreba za boljom komunikacijom nego što je inače”, rekao je Konaković.

Istakao je da na isti način gledaju na dešavanja koja “kreiraju” Milorad Dodik (SNSD) i Bakir Izetbegović (SDA).

“Oni su sijači strahova i glumci zaštitnika naroda u pričama o mirnom razlazu i stavljanju na čelo nekih ratnih formacija. Vjerovatno je to sve režirano u zajedničkoj kuhinji kao i obično pred izbore, a sada i malo ranije. Dižu se tenzije, čime se njih favorizuje u izbornom procesu. Njima tenzije odgovaraju”, dodao je.

Konaković ističe da Dodik neumoljivo vodi RS u dužničko ropstvo, a time i BiH, dok je Izetbegović pod teretom raznih afera i dešavanja na KCUS-u.

Lider NiP-a kaže da se ovih šest stranaka slaže o političkoj realnosti, a to je trenutno Dejtonsko uređenje BiH i promjene Dejtona samo kada se svi narodi i ostali dogovore o mogućim promjenama.

“Mislimo da je to na političkoj sceni važna stvar i to ljudima nudi politiku nade, umjesto straha. Načelno smo se dogovorili da ćemo intenzivnije razmjenjivati ideje i vizije države BiH, ali u njenim avnojevskim granicama. Trenutno uređenje se može unaprijediti, ali je nonsens da bilo koja strana može nešto uraditi sama”, rekao je i napomenuo da neće biti nikakvih fuzija ili ujedinjavanja opozicionih stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske.

Podsjetimo, lideri ovih stranaka u proteklim sedmicama načelno su podržali ideju približavanja i zajedničkog djelovanja na političkoj sceni s ciljem izbacivanja s vlasti SDA, SNSD-a i HDZ-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79