Održana jednodnevna radionica pod nazivom „Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH

Danas je (29.09.2021. godine) u Sarajevu održana jednodnevna radionica pod nazivom „Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH“, kojoj je prisustvovalo 25 policijskih službenica iz MUP-a Kantona Sarajevo. Radionica je realizirana od strane Udruženja „Mreža policijskih službenica“, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Fokus radionice bio je na razumijevanju koncepta rodnih pitanja uopće i ravnopravnosti spolova u policiji, a posebno su obrađene teme koje se odnose na diskriminaciju na radnom mjestu sa fokusom na uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje. Cilj radionice je da se podigne svijest o ovim pojavama, prisutnim mehanizmima zaštite i da se podstakne prijavljivanje takvih slučajeva, budući da je evidentno da u svim policijskim strukturama u BiH postoji tamna brojka slučajeva diskriminacije na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja.

Naglašeno je da su policijske službenice podzastupljene u policijskim strukturama na svim nivoima u BiH, kao i da ih na višim i rukovodećim pozicijama gotovo nema, te je potrebno da sve institucije donesu odgovarajući program mjera s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti spolova, što je obaveza u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Radionica je ocijenjena veoma korisnom i iz aspekta upoznavanja i dodatnog umrežavanja policijskih službenica iz MUP-a Kantona Sarajevo što će pomoći u daljem radu i provođenju Misije Udruženja.

Po završetku radionice upriličen je radni sastanak sa članicama Udruženja, na kojem je razgovarano o daljim pravcima rada, aktuelnim projektima i planovima s ciljem unapređenja ravnopravnosti spolova u MUP-u Kantona Sarajevo.

Udruženje “Mreža policijskih službenica”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79