Foto: Blicko
Održani protesti u Tuzli zbog stanja na UKC-u: “Dosta je!”

Održani protesti u Tuzli zbog stanja na UKC-u: “Dosta je!”


Više od godinu dana onkološki pacijenti na području Tuzlanskog kantona čekaju nabavku linearnog akceleratora, jer je na tender ponovo uložena žalba. To u prevodu znači, da ionako ugroženi životi pacijenata su još ugroženiji, jer je mnogima radioterapija jedini vid liječenja.

Danas na  Trgu slobode u Tuzli od 12:05 sati skupio se veliki broj građana koji su ogorčeni postupcima nadležnih.

Bol i muka koju onkološki pacijenti prolaze, pored svog dovoljno teškog zdravstvenog stanja, mora stati! Građani su se danas okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog procesa nabavke aparata za zračenje, koji onkološkim pacijentima u TK nije dostupan od februara prošle godine.

Mirza Mustafagić organizator mirnih protesta zahvalio se svim ljudima koji su prisustvovali te pokazali da imaju svoj glas, da se ne boje i da su razumni.

“Vrijeme je da mijenjamo neke stvari. Na jednom sastanku je rečeno da će biti riješeno pitanje prevoza i smještaja onkoloških pacijenata. To je riješeno samo pravno formalno da bi se reklo da je riješeno. Zar mislite da pacijenti imaju sredstava da borave u hotelima i traže fiskalne račune na osnovu kojih bi poslije bio izvršen povrat novca. Naravno da nemaju. Mislite da taxi izdaje račune, naravno da ne izdaje”, dodao je.

Većina zaposlenika u UKC Tuzla kako navodi Mustafagić ima loše uslove za funkcionisanje i rad. Navodi da svi “ljudi koji rade zaslužuju bolje uslove jer svakodnevno pružaju pomoć pacijentima”.

Zumreta Arnaut je jedna od onkoloških pacijentica koja se liječi od karcinoma limfnih žlijezda dvije i po godine. Kroz suze opisala je svoj bolan proces liječenja.

“Iza sebe imam 14 hemoterapija i osam imunoterapija. Prvih osam hemoterapija nisam morala platiti, a ove četiri sam nažalost morala. Uz pomoć moje porodice i prijatelja uspjela sam to finansirati, ali ovdje sam danas zbog onih koji to ne mogu, a vjerujte mnogo ih je”, ispričala je.

Dirljiv govor Zumrete Arnaut na Trgu slobode u Tuzli, jedne od onkoloških pacijenata 💔


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija