Održano ročište Zoranu Mamiću: Odbrana tvrdi da nema osnova za izručenje

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište Zoranu Mamiću povodom dvije molbe Hrvatske o njegovom izručenju, odnosno dva slučaja po osnovu kojih Hrvatska traži njegovo izručenje.

Inače, konačna odluka očekuje se najranije za 20 dana.

Podsjetimo, 12. avgusta Sud je odlučio kako nema zakonske osnove da njegov brat, Zdravko Mamić, bude izručen Hrvatskoj.

Advokat Zorana Mamića nakon ročišta izjavio je da BiH nema osnova za izručenje Hrvatskoj.

– Treba naglasiti da se prvi dio postupka odnosi na dio presude od 3. marta 2021. godine gdje se zahtijeva ponavljanje postupka odnosno ponovno suđenje. Istakli smo činjenicu da je kazneno djelo počinjeno prije 28. novembra 2012. godine kada je stupio ugovor o izručenje dvije zemlje i po tom osnovu nema osnova za izručenje – rekao je Rajić dodajući da se u drugom predmetu radi o molbi radi izvršenja kazne zatvora 2018. koja je utvrđena u Županijskom sudu Osijek, a što je potvrđeno 3. marta 2021.

– Glavni stav odbrane je da nema osnova za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih presuda u kaznenim stvarima. Radi se o tome da u članu 13 jasno se govori da osuđena osoba ima pravo da bira gdje će da izdržava kaznu koja mu je utvrđena u jednoj državi, ako ima državljanstvo i prebivalište u drugoj državi – navodi advokat.

Istakao je da nisu ispunjeni nikakvi uslovi za izručenje.

Hrvatsko je pravosuđe, podsjetimo, zatražilo izručenje braće Mamić nakon što im je određen istražni zatvor i u trećem krivičnom postupku koji se vodi protiv njih, odnosno u istrazi zbog sumnje da su podmićivali osječke suce kako bi si osigurali oslobađajuću presudu na suđenjima za izvlačenje novca iz Dinama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79