Odsustvo zaposlenih u bh. institucijama na neustavni 9 januar: Kako su pravdali odsustvo sa posla

Odsustvo zaposlenih u bh. institucijama na neustavni 9 januar: Kako su pravdali odsustvo sa posla


Nekoliko zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine nije bilo prisutno na radnom mjestu 9. januara, neustavnom Danu RS-a.

Način na koji su odsustvo opravdavali i eventualne sankcije zbog neopravdanog nedolaska ispitali su novinari iz četiri državna ministarstva i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine potvrdilo je da 21 državni službenik i uposlenik nije bio na radnom mjestu tog dana. Međutim, nisu detaljno objasnili kako su zaposlenici opravdavali svoje odsustvo.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH stiglo je obavještenje da su zaposlenici koji nisu bili na poslu koristili godišnji odmor ili se pozvali na pravo na odsustvo za vjerski praznik, sukladno zakonu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH iznijelo je detalje o prisutnosti zaposlenika tog dana: 96 ih je bilo na poslu, 8 na bolovanju ili porodiljskom, 23 su bila odsutna zbog vjerskog praznika, dok je 11 koristilo godišnji odmor.

Ministarstvo odbrane BiH istaklo je da su zaposlenici opravdali svoje odsustvo koristeći navedene mehanizme kao što su slobodni dani ili godišnji odmor.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH, zaposlenici su se rukovodili entitetskim propisima kada je u pitanju neradni dan kao što je bio 9. januar.

Novinari Faktor.ba su postavili ista pitanja svim državnim ministarstvima, Parlamentu BiH, Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH i SIPA-i.

Međutim, odgovore nisu dobili od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, vanjskih poslova, trezora i finansija, za ljudska prava i izbjeglice, komunikacija i prometa, te Parlamenta BiH, Generalnog sekretarijata Vijeća ministara i SIPA-e.

Iako neki nisu odgovorili na upite novinara, oni koji jesu učinili su to u roku od dva dana, što je napomenuto u izvještaju, piše Faktor.ba



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija