Foto: Ilustracija
Oduzeta dozvola za rad Megatrend univerzitetu gdje su diplomu stekli bh zvaničnici Vojin Mijatović i Petar Đokić!

Oduzeta dozvola za rad Megatrend univerzitetu gdje su diplomu stekli bh zvaničnici Vojin Mijatović i Petar Đokić!


Univerzitet Megatrend u Beogradu, poznat po kontroverzama i diplomama političara iz regije, više neće raditi, odlučilo je Ministarstvo prosvjete Srbije.

Nakon što je Nacionalno tijelo za akreditaciju i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju obavijestilo ministarstvo o neuspjelom zahtjevu za akreditaciju, ministarstvo je 26. augusta izdalo odluku o oduzimanju dozvole za rad.

Ova visokoškolska ustanova, smještena na Bulevaru oslobođenja u Beogradu, dugo je bila na udaru kritika zbog sumnjivih akademskih standarda.

“Ministarstvo prosvjete, na osnovu člana 53. stav 8. Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS“, br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 – dr. zakon, 67/2019 i 6/2020 – dr. zakoni, 11/2021 – autentično tumačenje, 67/2021 – dr zakon i 76/2023); (u daljem tekstu Zakona o visokom obrazovanju), obavještava javnost da je dana 26. avgusta 2024. godine donelo Rešenje broj 612-00-01793/2024-06 o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi –Univerzitet Megatrend, sa sjedištem u Beogradu, Bulevar oslobođenja broj 215, na osnovu dopisa Nacionalnog tijela za akreditaciju i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavijestilo Ministarstvo prosvjete da se odbacuje zahtjev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju”, navodi se u odluci ministarstva.

Mnogi političari i visoki zvaničnici iz Srbije i Crne Gore stekli su svoje diplome upravo ovdje.

Najpoznatija imena iz BiH koja su svoju diplomu stekla na Univerzitetu Megatrend su predsjednik Socijalističke partije i dugogodišnji koalicioni partner SNSD-a Petar Đokić i aktuelni ministar u Vladi FBiH i visoki zvaničnik SDP-a Vojin Mijatović.

Njihove akademske titule postale su predmet šire društvene debate nakon što su mediji 2019. godine razotkrili aferu oko diplomiranja bivšeg ministra unutrašnjih poslova Srbije, Stefanovića.

Profesorica Mila Alečković, koja je neko vrijeme predavala na Megatrendu, opisala je ovaj univerzitet kao “prilepak vlasti”, navodeći da nije riječ o pravoj akademskoj ustanovi, već o mjestu koje proizvodi kadrove za političke stranke i vlade. Prema njenim riječima, rektor univerziteta jednom je izjavio da je polovica članova glavnog odbora Srpske napredne stranke završila ovaj fakultet, što ukazuje na duboku povezanost obrazovne institucije s političkim strukturama.

Megatrend je osnovan prije više od 30 godina, u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, i bio je akreditovan tek krajem 2016. godine.

Oduzimanjem dozvole za rad, ministarstvo je stavilo kraj dugogodišnjoj praksi dodjele sumnjivih diploma i moguće je otvorilo put za reformu visokog obrazovanja u Srbiji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija