Odvojenost ne mora biti potpuna: Ne ustručavajte se barem telefonskih razgovora

Vrijeme pandemije donosi mnogo neizvjesnosti – od toga kada ćemo primiti vakcinu do toga kada ćemo se konačno vratiti normalnom životu. Dok čekaamo, zdravlje trpi, i ne samo fizičko, nego i mentalno. Iako konkretnih brojeva o stupnju utjecaja korone na metalno zdravlje u BiH nema, oni koji pružaju psihološko savjetovanje svakim danom bilježe sve više poziva.

Život kakav smo nekada poznavali ne živimo već više od jedne godine. Pandemija je okupirala svaki dio života pa tako utiče i na mentalno zdravlje. Očekivano, nivo straha i anksioznosti sve je veći, kao i broj osoba kojima je potrebna pomoć.

“To su najčešće ljudi koji ili su bili u direktnom kontaktu ili su pozitivni ili imaju neka druga oboljenja – pa se boje za sebe i svoje najbliže. Postoje slučajevi kada razgovor traje do jedne minute, a postoje kada traju do 45 minuta. Neke osobe su nas više puta pozivale, bilo je slučajeva kada smo radili sa više članova jedne porodice”, priča Džana Kapić, psihologinja Crvenog križa FBiH.

Priznati da imamo problem je teško, ali ga jedino tako možemo početi rješavati. No, najčešće stanja poput anksioznosti ili depresije zanemarujemo. Kako ih uopće prepoznati?

“Jedno je taj subjektivni doživljaj patnje. Ako nam je previše, potrebno je da potražimo pomoć. S druge strane je stepen funkcionalnosti. Ako osjećamo da teško funkcioniramo u svojim uobičajenim ulogama i aktivnostima, to je također kriterij kojim treba da se vodimo”, objašnjava psihologinja Elvira Duraković-Belko.

Neizvjesnost dodatno pogoršava stanje. A neizvjesno je do kada će pandemija trajati. Kada i prođe, ostaće posljedice. Da bi bile manje, struka preporučuje, planirajte svoju svakodnenvicu.

“Važno je da planiramo svakodnevne aktivnosti, da planiramo vrijeme za opuštanje, druženje… Također je jako važno donijeti odluku koje vijesti ćemo slušati i kada. Ako smo previše uronjeni u negativne vijesti, naravno da nam neće prijati i da ćemo se uznemiriti”, dodaje Duraković-Belko.

Odvojenost ne mora biti potpuna. Do novih rukovanja i grljenja, ne ustručavajte se barem telefonskih razgovora, naročito onih stručnih – ukoliko su vam potrebni

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79