Odzvonilo ćevapima i bureku na Jadranu?

Nakon brendiranja kao destinacija sunca i mora, Hrvatska razmatra hoće li ostati pri masovnom kupališnom turizmu ili će se usmjeriti prema privlačenju gostiju dubljeg džepa. Jedan od ključnih alata za postizanje ovog cilja je novi Zakon o turizmu koji uvodi obvezu izračuna nosivih kapaciteta. Ovaj zakon ima za cilj unaprijediti upravljanje destinacijom i omogućiti privlačenje bogatijih turista koji će više trošiti i duže ostajati u zemlji.

Novi zakon omogućit će izračun nosivih kapaciteta kako bi se spriječilo daljnje izdavanje rješenja za smještaj u destinacijama koje su preopterećene privatnim smještajem. Osim izračuna broja kreveta u privatnom smještaju, gradovi i općine moći će ograničiti određene vrste poslovanja na određenim područjima kako bi se promovirala viša kvaliteta turističke ponude.

Gradovi i općine će moći donijeti odluku da na određenom području u određenoj glavnoj ulici više nema pečenjara jer je ta ulica namijenjena za višu kvalitetu razvoja turizma i višu kvalitete ponude”, kaže Monika Udovičić, direktorica Uprave za sistem turističkih zajednica.

Prema njezinim riječima to ne znači da neko neće moći otvoriti ćevabdžinicu ili pečenjaru u gradovima na moru, ali to moći moći napraviti u ulicama koje su namijenjene višoj kvaliteti ponude.

“Želi li netko otvoriti tu pečenjaru morati će to napraviti u nekom drugom dijelu grada, općine ili županije u kojem ima mjesta za te segmente turističke ponude”, zaključuje Udovčić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79