Off-road vožnje kao zadovoljstvo kojim se šteti okolišu i krši zakon

U Bosni i Hercegovini je sve popularnija vožnja terenaca, kvadova i motocikala u prirodnim područjima koja su zakonom zaštićena. To je izraženo i u Kantonu Sarajevo čiju smo inspekciju pitali da li je sankcionisala one koji krše zakon.

Članom 14. Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje te njima slični oblici korištenja) voziti, parkirati ili organizovati vožnje vozilima na motorni pogon, osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim zakonom i drugim propisima.

Zakon se učestalo krši, a to čine pojedinci, kao i pojedini privredni subjekti koji organizuju ovakve vožnje. Nevladina organizacija Eko akcija je prošli mjesec najavila da će prijaviti firme koje organizuju vožnje.

One su sve učestalije i u okolini Sarajeva. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) su u odgovoru za Klix.ba ukazali na to da je nadzor nad zakonom zaštićenim područjima u nadležnosti nadzornika javnog preduzeća ili ustanove koja upravlja tim područjem.

Naglasili su da su zatražili pojačan nadzor.

“S obzirom na to da su nadzornici ovlašteni i da na mjestu događaja zabrane obavljanje rekreativnih i drugih aktivnosti koje se organizuju i provode suprotno propisima, Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije je dopisom od 12. aprila ove godine tražio od Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo pojačan nadzor i preventivno djelovanje s ciljem sprečavanja nastajanja štete u prirodi koja može nastati i vožnjom vozilima na motorni pogon”, ukazali su.

Kako su naveli iz KUIP-a, Uprava im do sada nije dostavila zapisnik nadzornika prirode radi pokretanja inspekcijskog postupka, a kojima su utvrđene navedene nepravilnosti, iz čega proizilazi da inspektori nisu izdavali prekršajne naloge zbog kršenja Člana 14. Zakona o zaštiti prirode.

Potvrdili su da su primili dvije prijave za nadzor kod dva privredna subjekta, a za jedan od njih su istakli da se odnosio na reklamiranje vožnje kvadovima po zaštićenom području Trebevića. Potcrtali su da su reagovali po prijavi i da su tim spriječili vožnje.

“Nadzorom je utvrđeno da su nadzornici prirode zaštićenog pejzaža Trebević, koji rade u okviru Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, obavili razgovor s predstavnicima organizatora, kojima su ukazali na odredbe Zakona o zaštiti prirode, Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebevića i Plana upravljanja Zaštićenim pejzažem Trebevića, 2017.- 2027. godine, te je na taj način preventivnim djelovanjem pravovremeno spriječeno održavanje planiranih vožnji”, naveli su u KUIP-u.

Istakli su da je nadzor izvršen i kod jednog privrednog subjekta iz Republike Srpske.

“Proteklog mjeseca kantonalni inspektor zaštite prirode je u sklopu preventivnog preduzimanja mjera i radnji radi sprečavanja povrede propisa obavio i službeni razgovor s upravom privrednog društva koje radi i registrovano je u Republici Srpskoj, a koje je također upoznato o odredbama Zakona o zaštiti prirode, kao i zakonskim odredbama koje moraju poštovati ako žele organizovati vožnje vozilima na motorni pogon kroz Zaštićeni pejzaž Trebevića”, naglasili su u KUIP-u.

Na negativne posljedice ovih vožnji, prije svega po okoliš, i kršenje zakona ukazao je i poznati maratonac, triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić.

“Ova vozila su zagađivači u prirodi svojim ispušnim gasovima, nerijetko i curenjem motornog ulja, a svojom bukom plaše i ono malo životinja što je ostalo”, napomenuo je.

Pozvao je građane da prijave one koji ovim vožnjama krše zakon, odnosno zagađuju okoliš.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79