Oglašavaju se iz Beograda: Penzionisani generali i oficiri Vojske RS-a u Dodikovoj službi

Termin “državna zajednica BiH” je omiljeni Dodikov termin koji svakodnevno upotrebljava želeći da dokaže da BiH nije država koja se sastoji od dva entiteta

Dodik: Ovdje neće biti rata, pijandure po Beogradu svašta pišu o nama

Udruženje “Čast otadžbine”, registrirano na adresi Ljutice Bogdana 1a u elitnom dijelu Beograda, u zgradi Sportskog društva Crvena Zvezda koje često sebe predstavlja “ekskluzivnim zaštitnikom Republike Srpske”, oglasilo se novim saopćenjem u kojem ratnohuškačkim riječnikom kritizira Programsku deklaraciju SDA usvojenu na 7. Kongresu ove stranke.

Branioci “časti otadžbine” su tako 16. septembra upotrebljavajući “birane fraze” kojima se služi lider SNSD-a Milorad Dodik, poručili “da je Islamska deklaracija Alije Izetbegovića izazvala rat u BiH, a Programska deklaracija SDA Bakira Izetbegovića stvara ratnu psihozu s ciljem iznude ukidanja dejtonske BiH i Republike Srpske”.

– Osnovni cilj Programske deklaracije SDA je rušenje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH – navodi se u saopćenju “Časti otadžbine” od 16. septembra.

I onda opet, o istoj temi. Osim što nastavljaju “udarati” po predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, “otadžbinci” po Dodikovom nalogu vrše pritisak na SDS i PDP da napuste Vijeće ministara BiH.

Tako iz ovog udruženja navode “da ovo nije prvi pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske i ističu da je ovom potezu prethodila apelacija lidera SDA Bakira Izetbegovića za promjenu naziva Republike Srpske, zahtjev za ukidanje Dana Republike, uvjetovanja formiranja vlasti na nivou BiH potpisivanjem Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i ulaskom Republike Srpske u ovu alijansu”.

– Po Republiku Srpsku sve ovo može imati reperkusije, ukoliko Bakir Izetbegović uspije da “srpske ministre” zadrži u Vijeću ministara, a Republika Srpska nastavi egzistiranje u državnoj zajednici BiH – navodi se u saopćenju.

Termin “državna zajednica BiH” je omiljeni Dodikov termin koji svakodnevno upotrebljava želeći da dokaže da BiH nije država koja se sastoji od dva entiteta, već da je to državna zajednica sastavljena od dva entiteta, čime direktno poništava ustavnu odredbu kojom je jasno defenirano postojanje države BiH. Također, upotreba ovog termina kao i “borba protiv NATO-a” jedna je od preporuka iz zloglasnog Memoranduma SANU II.

Udruženje “Čast otadžbine” čine penzionisani generali i oficiri Vojske RS-a koji žive u Srbiji.

Član ovog udruženja je Rajko Kušić, zapovjednik Rogatičke brigade VRS-a koji se nalazi na potjernicama zbog počinjenih ratnih zločina u istočnoj Bosni.

Tu su još i penzionisani general-major Vojske Republike Srpske i ratni komandant  Gatačke brigade Rodoljub Anđić, penzionisani general Dragan Josipović, Dušan Kozić, Jovan N. Šipovac, Mladen Vasiljević, Branislav Okuka, Saša Petković, Milanko Ujić i Mladen Bajagić…

Nezaobilazno ime je i Milan Jolović Legenda,  koji je jedan od koordinatora zajedničkih aktivnosti udruženja “Čast otadžbine”, “Veterani RS-a” i “Srbske časti” na prostoru BiH.

Na prošlogodišnjim Općim izborima bio je kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu RS-a. Osim Dodiku, Jolović je izuzetno drag uvijek bio i ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Tokom agresije na BiH komandovao je jednom od najzloglasnijih jedinica Vojske Republike Srpske “Vukovi sa Drine”, koja je u julu 1995.godine učestvovala u zarobljavanju, odvođenju na stratišta i likvidaciji srebreničkih civila.

Video snimak akcije “Vukova sa Drine” prilikom zarobljavanja Srebreničana odavno je dostupan javnosti, a bio je prikazan i u haškoj sudnici. Međutim, Jolović nikada nije optužen za ratne zločine.

Ministarstvo sigurnosti BiH u martu prošle godine ocijenilo je da je Udruženje “Čast otadžbine” prijetnja po sigurnost u BiH prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79