Oglasila se Amerika nakon novih sankcija: “Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju”

 

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ministarstvo finansija SAD (OFAC) nametnuo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) i biznismenu bliskom Dodiku (SNSD) Slobodanu Stankoviću.
Reakciju na najnovije američke sankcije pojedincima iz BiH objavili su na zvaničnom Twitter nalogu.

“Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti”, poručeno je iz američke Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Fadil Novalić zbog korupcije i podrivanja institucija BiH završio na crnoj listi SAD!

Podsjećamo, ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa.

Ovo je objavljeno na stranici Vlade SAD-a, a osim Novalića je sankcije dobio i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

“U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzima ima jaku političku važnost”, naveli su oni na stranici.

Na američkoj crnoj listi danas se našao i Slobodan Stanković jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH dugogodišnji vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši i bliski saradnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Kako je saopćeno iz američkog ministarstva finansija (OFAC) i Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS.

Pored Novalića na američkoj crnoj listi završio i Dodikov savjetnik finansija

“Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je takođe bivši vlasnik alternativne Televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum”, kažu iz OFAC-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79