Oglasila se četiri izbačena člana SDA iz Tuzle: Članska karta nam je oduzeta zbog poslušnika

Gradski odbor Stranke demokratske akcije u Tuzli je tokom vikenda donio odluku da iz članstva isključi četiri gradska vijećnika. Kao razlog su naveli to što su glasali protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa, međutim ovi vijećnici tvrde da to nije istina.

Isključeni članovi SDA su Šefik Husić, Nusret Muminović, Medina Lolić i Ćerim Rastoder, koji ističu da su glasali za povećanje budžeta ovoj djeci, a ne ukidanje, te navode svoje stavove zbog čega smatraju da im je oduzeta članska kartica.

“Na hitnoj telefonskoj sjednici Salko Zildžić je odlukom poslušnih (jer je neposlušne ranije samovoljno isključio) članova IO, predvođenim Zijahom Rifatbegovićem (njegovim mentorom i ambiciozno bolesnom osobom) donio odluku o našem isključenju iz SDA pozivajući se na kršenje Statuta SDA s akcentom na ukidanje sredstava UG “Novi Horizont”, što nije tačno, istina je da smo tom i drugim udruženjima sličnog karaktera dali glas za povećanje sredstava iz budžeta”, kazali su oni.

Ističu da je vrh SDA Tuzla zavidan na njihovom uspjehu, odnosno osvajanju vijećničkih mandata te da je i odluka o izbacivanju iz stranke povezana s tim.

“Nezadovoljstvo je bilo izraženo u toj mjeri da nam niko ni službeno niti privatno nije čestitao ulazak u Gradsko vijeće Tuzla. Naravno, ovo se ne odnosi na ‘obične’ članove koji su nam povjerili svoje glasove i koji su nezadovoljni Salkinom samovoljom, međutim iz straha ili drugih ucjena trpe, odnosno masovno napuštaju stranku”, rekli su.

Ovi vijećnici su već na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla pokazali negodovanje zbog odluke da Zijah Rifatbegović bude predsjednik Kluba SDA, a ukazali su pismom tada i na neke probleme u stranci, to jeste Gradskom odboru stranke. Nakon toga, tvrde da im je Salko Zildžić “kontinuirano prijetio da će ih izbaciti iz stranke”.

“Još žešći mobing i svojevrsnu hajku vršio je prema onim članovima stranke koji su ‘nama’ dali glasove. Prijetio je i pozivao predsjednike mjesnih ogranaka i sve njihove kadrovske prijedloge apriori odbijao. Istovremeno je širio krug besprijekorno lojalnih, ali nekapacitiranih kadrova. Očigledno da je Salko samovolja požurio da očisti sve kadrove koji misle svojom glavom i pripremi teren za novi Kompenzacijski mandat u 2022. godini”, kazalo je četvero isključenih vijećnika u saopćenju.

Ističu da će se na odluke Salke Zildžića da ih izbaci iz stranke žaliti i Etičkom odboru SDA, a da će u međuvremenu djelovati kao klub nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla.

“No, bez obzira na to kakva odluka Etičkog odbora bila, naš povratak u stranku bit će isključivo pod uvjetom da se Salko samovolja ukloni s položaja – jer vrijeme je pokazalo da s njim nema saradnje. Žao nam je, ali njegovo ostajanje na toj poziciji vodi gašenju stranke u Tuzli, što je možda nekom i cilj”, kategorično su istaknuli oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79