Oglasila se članica OO Povorke ponosa i njena djevojka

U petak, 26. aprila, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Nera Mešinović i njena partnerka doživjele su homofobni atak u centru Sarajeva. Djevojke su napadnute dok su šetale Titovom ulicom.

NN muškarac je, primjetivši dvije djevojke, počeo da trči prema njima, te im prijetio i iznosio homofobne uvrede. Iako im je napadač prijetio fizičkim nasiljem, obje djevojke su prošle bez fizičkih povreda. Napad je odmah prijavljen policiji Kantona Sarajevo.

Tim povodom oglasila se i Nera Mešinović, članica OO Bh. povorke ponosa, nad kojim je izvršen atak u centru grada prenosi RadioSarajevo.

“Činjenica da smo moja partnerica i ja potresene u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine je poražavajuća, jer me čini da vjerujem da možemo samo nagađati kolika je količina nasilja u manjim gradovima. Nekoliko dana mi je trebalo da shvatim šta se dogodilo, a sam atak koji smo proživjele, me na trenutak učinio da se osjećam kao manje od čovjeka, a još manje ravnopravnom građankom Bosne i Hercegovine koja tu živi čitav život.

Izjave pojedinih političara jesu bile dehumanizirajuće, i nasilje je direktna posljedica toga.

Poslije svega, želim poručiti i javnosti i političarima da prestanu huškati na nasilje, da shvate da se radi o ljudskim životima, o vašim komšijama, sestrama, braći, saradnicima itd. Odgovornim institucijama poručujem da procesiraju slučajeve nasilja i osude počinioce.
A zajednici i podržavateljima poručujem da ne pristaju na izolaciju i nasilje.

Sad je, više nego ikada, vrijeme da se držimo skupa, i da ponosno živimo svoje raznolike identitete i živote. Vrijeme je da pokažemo javnosti da smo mnogobrojne/i u borbi protiv fašističkih tendencija, i da nećemo pristati na nasilje. Ništa se preko noći neće promijeniti, ipak, skupa smo jače/i i glasnije/i. Budimo jake/i i ponosne/i ! Budimo glasne/i!”, napisala je Mešinović na svom Facebook profilu.

 

Sarajevo: Muškarac nasrnuo na članicu OO Povorke ponosa i njenu djevojku

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79