Oglasila se i Islamska zajednica povodom “Parade Ponosa”

Interes javnosti po pitanjima LGBT osoba povećao se povodom najave o održavanju prve povorke ponosa najavljene za 8. septembar u Sarajevu Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH iznijelo je još prije četiri godine jedinstven stav o pitanjima koja se tiču LGBTI populacije.

Zaključak koji je donešen obznanjuje da se homosekualizam u islamu kvalifikuje kao veliki grijeh, da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju, te da je prema učenju islama, brak ugovor o bračnom životu između muškarca i žene. Posljednja, treća stavka zaključka Vijeća muftija glasi, “Nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njihovog ličnog uvjerenja i orijentacije…”

Pisalo se o tome i ovako i onako. Ovo je zvanični stav Vijeća muftija, odnosno Islamske zajednice u BiH, obavezujući za sve muslimane koji joj pripadaju.Dokument je donesen16.12.2015. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79