Oglasila se kćrka Alojza Tovarovića

Sofija Tovarović, kćerka Alojza Tovarovića koji je nakon rata bio član Oružanih snaga BiH i koji je u inostrastvu višestruko nagrađivan, objavila je status u kojem se obraća državi BiH.

Status prenosimo u cjelosti:

“Državo Bosno i Hercegovino,

25 godina sam imala najboljeg oca, moja majka 28 godina prekrasan brak, a moj otac je imao samo 49 godina. Živio je pošteno, bez da se ikada u životu i za marku talio, varao, lagao. Možda zato nikada nismo bili bogataši u ovoj zemlji, šta znam. Ostao je bez roditelja sa 14 godina, bez ičije pomoći, sam se školovao.

Izašao iz Sarajeva sa mamom, samo sa dokumentima i odjećom na sebi. Izgradili život bez ičije pomoći. Bio je doktorant, na doktorskim studijima i zastavnik prve klase. Radio je za ovu zemlju. Dao život za nju i zadužio mnoge ljude. Oružane snage su ga imale na raspolaganju godinama kada god je zatrebalo. Posjetio desetine zemalja i iz svake donio pohvale, preporuke, certifikate i osvjetlao obraz BiH.

Facebook me blokirao jer sam neprestano odgovarala na poruke i komentare koje šaljete nakon njegove smrti, ovom prilikom se svima zahvaljujem. Još nikad nisam čula ništa loše. Kome god sam rekla da sam njegova kćerka osjećala sam se ponosno i čula salvu pohvala. PSOTC je kolektiv za koji je, pored nas, živio. Svi su mu bili prijatelji, ne kolege. Kažu da je bio jedan od omiljenih predavača.

Šta je država BiH uradila za mog oca?

Hoćemo li redom?

Nije mu dozvolila da dobije čin na mjestu hrvatskog oficira, uz sve uslove, jer je oženjen Srpkinjom i bio u RS-u od kraja rata. Ombudsmeni su donijeli odluku da su mu prekršena ljudska prava, nikoga nije bilo briga. Zanemareno.

Nije mu dala nikakvo priznanje, dok su svi stranci to i te kako radili.

Sve bih to halalila, ali nije mu obezbjedila vakcinu. Za čovjeka koji je donosio samo pohvale gdje god je ovu zemlju predstavljao nije bilo vakcine. Ali je bez pogovora radio, i zarazio se. Umro je. Svi organi su otkazali, a borio se kao lav. Doktori su se borili, mi smo se borili. Umro je. Nema ga više.

Osim kolektivna iz PSOTCa, nikoga nije briga. Niko neće odgovarati. Eto, to je država BiH dala mom ocu. Čovjeku koji je živio i radio za nju. Počasni vod ga je ispratio, onako kako je zaslužio, zalaganjem njegovog tima, ne države. Moj otac je jedan. Hiljade su očeva, majki, sestara, baka, deda koji su izgubili bitku sa virusom COVID19. Državu baš briga. Hiljadu je siročadi ostalo, država kaže da su htjeli da glume državu nabavili bi vakcine. Smiju nam se u lice.

Hiljade je bolesnih, liječenje košta stotine i hiljade maraka. Država nije stavila niti jedan jedini lijek na recept. Mrtvačnice su pune, nemate vremena za organizaciju sprovoda jer morate što prije preuzeti pokojnika, pola stanovništva još ne vjeruje u virus, i ne misli da se vakciniše.

Žena koja je ležala do mog tate je ’80 godište, na respiratoru, sa dvije male curice kući. Sa druge strane osoba ’74 godište. Jutros u pogrebnom drušvu u 11h kažu od jutroš tri života ispod 50 godina su se ugasila.

A vi kako ste? Glumite li državu?”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79