Oglasili se Amerikanci: Pokrenuli smo akcije protiv ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller objavio je saopćenje Ministarstva finansija SAD.

Podsjetimo, nova imena na crnoj listi američkog Ministarsva finansija su ministar industrije i energije RS Petar Đokić, te Savo Cvjetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a i biznismen te Duško Perović, šef predstavništva RS u Moskvi.

U saopćenju Ministarstva finansija SAD se navodi:

“Danas je State Department označio dvije osobe i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana povezanih sa malignim utjecajem Rusije u regiji i korupcijom koja ga omogućuje. Odjel proglašava Mišu Vacića, srpskog političara, zbog sudjelovanja u nelegitimnim referendumima o aneksiji koje je organizirao Kremlj na teritorijima Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Odjel također proglašava Nenada Popovića, bivšeg dužnosnika srbijanske vlade, i njegove povezane tvrtke. Popović održava bliske veze s Kremljom i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za omogućavanje ličnog bogatstva.

Istovremeno, Ministarstvo financija nameće sankcije za osam pojedinaca i šest entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji izravno olakšavaju ruski utjecaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog utjecaja.

Ti pojedinci i subjekti također ometaju ključne reforme i napredak prema pristupanju EU. Ovim imenovanjima američka vlada ima za cilj promijeniti ponašanje uključenih i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nedopuštenih poslova i trgovine utjecajem koji jačaju ruski maligni utjecaj.

Državne mjere poduzimaju se u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 14024, “Blokiranje imovine s obzirom na određene štetne strane aktivnosti Vlade Ruske Federacije.” Poduzete su trezorske radnje temeljem E.O. 14024 i E.O. 14033, “Blokiranje imovine i obustava ulaska u Sjedinjene Države određenim osobama koje pridonose destabilizirajućoj situaciji na zapadnom Balkanu.” Za više informacija o današnjoj akciji pogledajte informativni list Ministarstva vanjskih poslova, stoji u saopćenju za medije Ministarstva financija Sjedinjenih Država.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79