Oglasili se članovi AMUSA: “Ne stojimo iza izjava Davora Sučića”

Povodom novonastale situacije u AMUS-u, članovi skupštine Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) našoj redakciji poslali su još jedno saoštenje koje prenosimo u cijelosti:

Ko otima AMUS od autora: Pročitajte dopis potpisan od 125 autora!

 

Mi, autori, članovi AMUS-a, obraćamo se javnosti, upravi AMUS-a i nadležnim institucijama povodom posljednjeg javnog istupa Davora Sučića (Seje Sexona) koji je otvorenom pismu od 4. februara govorio u ime svih članova AMUS-a, pozivao se na skupštinsku volju, otišao tako daleko da govori o tobožnjim pritiscima i „pravnom nasilju“ na AMUS kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih problema u radu uprave i drugih organa AMUS-a.

Mi, autori, članovi AMUS-a, podržavamo insistiranje nadležnih – Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Ministarstva pravde BiH i Suda BiH – na poštivanju zakonskih propisa i ne možemo dozvoliti da se naše članstvo povezuje sa podrškom nezakonitom radu uprave AMUS-a koja, po mišljenju nadležnih, radi suprotno Statutu AMUS-a, zakonskim propisima i nalozima spomenutih institucija.

Mi, autori, članovi AMUS-a, želimo obavijestiti javnost da ne stojimo iza izjava Davora Sučića i želimo jasno reći da pravni rat koji uprava AMUS-a već duže vrijeme vodi za svoj račun našim novcem – nije naš rat! – i da uprava AMUS-a taj rat ne može voditi u naše ime!

Mi, autori, članovi AMUS-a, ne želimo biti dovedeni u vezu sa radom i poslovanjem uprave AMUS-a koja je dovela organizaciju u pravni vakuum te je u konstantnom sukobu sa nadležnim institucijama, prvenstveno Institutom za intelektualno vlasništvo BiH koji je izdao licencu AMUS-u. Ne podržavamo tužbe AMUS-a protiv nadležnih institucija jer vjerujemo u zakone i institucije i vjerujemo da Ministarstvo pravde i Institut za intelektualno vlasništvo kao niti Sud BiH nemaju nikakav razlog da bilo koga pa ni AMUS izaberu za svoju metu.

Ali imamo mnogo razloga i još više indicija da vjerujemo da uprava AMUS-a ne radi u skladu s našim interesima, prvenstveno oduzimajući nam pravo na redovnu Skupštinu, ugrožavajući elementarna prava članova. Uprava AMUS-a od 2018. godine kontinuirano organizira nelegalne sjednice Skupštine koje su protivne Statutu AMUS-a, ignoriše zahtjeve više od 130 autora koji traže sazivanje redovne sjednice, u skladu sa Statutom, a pandemija se koristi kao izgovor za manipulacije s ciljem gušenja glasova nas autora koji odavno osjećamo i znamo da uprava AMUS-a ne zastupa i ne štiti naše interese.

Sučić u svom istupu koristi retoriku političara, spočitavajući nepoštivanje zakona institucijama koje traže da uprava AMUS-a poštuje zakon te mi, autori, članovi AMUS-a, osjećamo obavezu prema sebi i prema javnosti da se ogradimo od svakog pokušaja da se sukob uprave AMUS-a sa nadležnim institucijama prikaže kao napad tih institucija na AMUS i njegove članove.

Pozivamo upravu AMUS-a da svoje vrijeme i naš novac koji troše na advokate i besmislene parnice protiv nadležnih iskoriste da pomognu autorima, svojim članovima kojima taj novac pripada, i da u skladu sa zahtjevima svojih članova sazovu redovnu Skupštinu koja će omogućiti da ova organizacija od krucijalne važnosti za sve autore Bosne i Hercegovine konačno nakon gotovo deset godina, a posebno od posljednje legalne sjednice Skupštine održane 2017. godine, omogući članovima da dobiju elementarno pravo glasa a nadležne institucije pozivamo da istraže sve odluke i aktivnosti koje su donesene na nelegalnim sjednicama jer ovo je prava skupštinska volja autora AMUS-a a ne ono o čemu govori Sučić u pokušaju da obmane javnost i skrene pažnju i izbjegne odgovornost za odluke i propuste uprave i Stručne službe AMUS-a.

U potpisu 125 članova Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79