Oglasili se i iz Općine Stari Grad o nargila baru Mak: Pogodili ih “jeftini populistički” statusi na Facebooku

Povodom oglašavanja u javnosti Gorčina Dizdara, unuka Maka Dizdara, o poslovnom prostoru u ulici Luledžina 12 u kojima odluku Općine Stari Grad o izdavanju prostora naziva “barbarskom, autodestruktivnom i šibicarskom”, reagirali su iz Općine Stari Grad.

“Ovo nije prvi put da je Općina Stari Grad predmetom verbalnog napada i medijske hajke pokrenute od strane Gorčina Dizdara, a vezano za prostor u ulici Luledžina. Svjesno ili ne, Dizdar svaki put kada se oglašava u javnosti o ovoj temi svojim jeftinim populističkim statusima na društvenim mrežama, zaboravlja da iznese cijelu istinu.

Prošlo je pet godina otkada su, povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, Fondacija Mak Dizdar i Muzej…

Posted by Gorčin Dizdar on Sunday, 24 April 2022

Tačno je da se dotični obraćao Općini Stari Grad Sarajevo sa zahtjevom Fondacije „Mak Dizdar“ da se pomenuti prostor dodijeli njima, a s ciljem otvaranja muzeja Maka Dizdara. Ono što zaboravlja da iznese u javnosti je činjenica da Gorčin Dizdar i Fondacija “Mak Dizdar” ne raspolažu autorskim pravima na lik i djelo Maka Dizdara, a javna upotreba lika i djela Maka Dizdara protuzakonita je bez saglasnosti nosilaca autorskih prava”, navode iz Općine Stari Grad.

Kako kažu, istovremeno kada se Gorčin Dizdar obratio Općini Stari Grad sa iznesenim zahtjevom za prostor, najmlađi sin Maka Dizdara, Majo Dizdar obratio se otvorenim pismom, a potom i zahtjevom za sastanak sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, na kojem je iznio detalje koji Općini do tada nisu bili poznati.

Naime, Majo Dizdar tada je tvrdio da autorska prava na lik i djelo, kao i korištenje imena Maka Dizdara, imaju Makovi nasljednici – sinovi Majo i Faruk Dizdar sa po 1/3 autorskog prava, te nasljednici njihovog preminulog brata Envera Dizdara sa 1/3. I ništa se, baš ništa, oko Maka, njegovog lika i djela ne smije činiti bez dozvole nosilaca autorskih prava.

“Općina Stari Grad ni tada, a ni sada, nije željela, niti će poduzimati bilo kakve aktivnosti po pitanju korištenja ovog prostora u svrhu otvaranja muzeja ili bilo čega drugog u vezi Maka Dizdara sve dok porodica ne riješi sve sporove oko autorskih prava.

Otvoreno pismo Maje Dizdara tada smo objavili putem naše web stranice i drugih medija (http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=7263 ), ali interesantno, niko se toga nije dotakao ni tada ni sada, niti je istražio pozadinu. Gorčin Dizdar vrlo vješto koristi svoje ime, ali i svoja medijska poznanstva za spinovanje i neargumetovane napade na Općinu Stari Grad istovremeno izbjegavajući istinu. Za nekoga ko se predstavlja kao unuk jednog od najvećih bh književnika, krajnje je neumjesno upuštati se u ovakve manipulacije javnošću, posebno koristiti rječnik kakav on koristi”, tvrde iz Općine.

U saopćenju navode da je prostor u ulici Luledžina bio predmetom javnog poziva objavljenog 29. 11. 2021. godine, jer se vodio kao prazan i neaktivan.

“Općina Stari Grad to ne može dozvoliti jer se na taj način oštećuje općinski budžet. Na javni poziv mogli su se javiti svi zainteresovani, pa samim tim i vlasnici autorskih prava na lik i djelo Maka Dizdara. U skladu sa važećom odlukom, prostor je dodijeljen zakupcu Arminu Šuškiću koji je registrovao djelatnost i naziv objekta. Općina ne može utjecati na izbor imena djelatnosti koja se obavlja, niti ulazimo u motive i razloge zakupca.

U polemiku oko poslovnog prostora u ulici Luledžina 12 više nećemo ulaziti, dok nam se ne obrate svi zakonski vlasnici autorskih prava na lik i djelo Maka Dizdara sa konkretnim zahtjevom”, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79