Oglasili se iz BHRT: “Hitno da se utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcioniraju”

Nakon što je u petak u vijestima u 14 sati na BHT1 za Armiju Republike Bosne i Hercegovine rečeno da je “takozvana”, reagirali su s BHT1, tvrdeći da su se na društvenim mrežama pojavile prijetnje novinarima ove televizije.

Sporno izvještavanje se desilo tokom vijesti u vezi sa prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u naselju Alipašino Polje.

Članovi Udruženja generala ogorčeni: Armija RBiH je bila jedina zvanična vojna formacija Republike BiH

Iz BHRT-a su kazali kako prijetnje novinarima “nisu i ne mogu biti sloboda govora”.

– Kolegama novinarima BHRT upućene su prijetnje na društvenim mrežama za koje nema nikavog opravdanja i koje najoštrije osuđujemo. Pogotovo jer je rukovodstvo BHRT-a preuzelo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje kršenja uređivačkih načela. Sloboda govora nije i ne može biti alibi za govor mržnje – saopćeno je u reakciji iz BHRT-a.

Podsjećamo, iz ove kuće ranije je saopšteno kako je “došlo do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine ‘takozvanom'”.

– S obzirom na to da se radi o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a, generalni direktor Belmin Karamehmedović dao je nalog direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcioniraju u skladu sa internim aktima BHRT–a – naveli su iz ove TV-kuće.

Tvrde da se desio teški profesionalni propust: U Dnevniku BHT1 Armiju RBiH nazvali “takozvanom”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79