Oglasili se iz Granične policije: Objašnjavaju zašto se dugo čeka prilikom ulaska u BiH

Zbog čega su ogromne gužve na graničnom prijelazu Zupci gdje se na ulazu u BiH danas čeka i do tri sata, potražili smo odgovor u Graničnoj policiji BiH. Podsjećamo da je na našem graničnom prijelazu formirana kolona od više kilometara dok crnogorski graničari bez nepotrebnih zadržavanja puštaju naša vozila i vozače.

Građani koji su nam se obratili su ogorčeni jer kažu da je sramota da toliko čekaju na velikim vrućinama da bi ušli u svoju zemlju.

Ko je naredio da bh. graničari maltretiraju čekanjem svoje građane

Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, za “Avaz” je pokušao objasniti zbog čega se to događa.

– Izuzetno veliki broj vozila koji se trenutno nalazi u smjeru ulaza u BiH, na međunarodnom graničnom prijelazu Zupci rezultira duljem zadržavanju na području ovog međunarodnog graničnog prijelaza prema Crnoj Gori. I pored korištenja obje ulazne trake, mjera i propuštanja vozila sa putnicima koje sprovode policijski službenici Granične policije BiH, minimalno je 30 sekundi potrebno po vozilu da usporeno prođe kroz granični prijelaz čime se i stvara ovaj čep – rekao je Hoffman.

Na činjenicu da na graničnom prijelazu, odnosno izlazu iz Crne Gore uopće nema vozila, što je dokaz mnogo efikasnijeg rada crnogorske granične policije, Hofman kaže da to nije tačno, prebacujući krivicu za trosatno čekanje na crnogorsku graničnu policiju.

– GP BiH ne može utjecati na brzinu vršenja graničnih provjera koje obavljaju granični policajci Crne Gore na izlazu vozila – tvrdi Hofman kojem ni fotografije praznog prijelaza na crnogorskoj rampi nisu dovoljan dokaz da se čep ne stvara na crnogorskoj rampi.

Umjesto da objasni zašto se stvara čep na bh. prijelazu, Hofman kao papagaj ponavlja besmislene procedure i kategorično odbacuje tvrdnje bh. građana koji su satima u koloni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79