Oglasili se iz “Hotela Ilidža”: Netačno je da smo ViK-u onemogućili ulazak, ovo je političko reketiranje

Nakon što je KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo isključio “Hotele Ilidža” sa sistema vodosnabdijevanja oglasila se uprava ovog hotela kazavši da su neki navodi ove institucije netačni.

Hotelima Ilidža isključena voda: Šta kaže direktor ViK-a, šta odgovara Budnjo i ko koga “politički reketira”

Jedino u čemu su saglasni iz “Hotela Ilidža” sa ViK-om je to da im voda jeste isključena, no navode da je to nezakonita odluka, kao i da su netačne informacije ViK-a o sudskom sporu između ova dva subjekta.

“Ovakvo postupanje KJKP VIK je nezakonito, suprotno odredbama Uredbe o općim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda koja zabranjuje isključenja u vrijeme epidemija i sličnih vanrednih okolnosti. Time je KJKP VIK dao do znanja da ove mjere nije poduzeo zabrinut za zdravlje građana nego, upravo suprotno, kako bi naudio i Hotelima Ilidža i korisnicima njihovih usluga, a posebno kako bi prouzročio nedolazak gostiju u ionako upropaštenoj turističkoj sezoni”, naveli su iz uprave “Hotela Ilidža” kazavši da je ovakvo djelovanje ViK-a samo “nastavak političkog reketiranja i neprincipijelne medijske kampanje nanošenja štete jednom od rijetkih privrednih društava čija je privatizacija uspjela”.

Iz hotela kažu da su neistinite tvrdnje da je Kantonalni sud u Sarajevu u Rješenju od 03. jula ove godine utvrđivao da li je HBRD Hoteli Ilidža propisno koristio usluge KJKP ViK, te da su neistiniti navodi da je taj sud naložio isključenje HBRD Hoteli Ilidža sa sistema vodosnabdijevanja.

“Postupak koji je pravosnažno okončan navedenim Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu je postupak po prijedlogu HBRD Hoteli Ilidža d.d. Ilidža za određivanje mjere osiguranja protiv KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, jer je KJKP ViK 19. decembra 2019. godine isključio objekte HBRD Hoteli Ilidža iz sistema vodosnabdijevanja. Razlog isključenju u decembru 2019. godine sa sistema vodosnabdijevanja je bila neistinita tvrdnja KJKP ViK o ‘onemogućavanju ulaska radi pregleda zajedničkih i unutrašnjih instalacija ovlaštenom predstavniku davoaca komunalnih usluga’, a danas KJKP VIK tvrdi da je razlog isključenju navodni dug”, stoji u njihovom saopćenju.

Oni kažu da je predsjednik ViK-a Enver Hadžiahmetović parafrazirao odluku kantonalnog suda i doveo do zabune u javnosti:

“Okončan je tek postupak po prijedlogu za izdavanje mjere osiguranja, ali nije okončan postupak po tužbi HBRD Hotela Ilidža niti su okončani upravni sporovi po tužbama HBRD Hoteli Ilidža protiv KJKP VIK zbog nezakonito provedene procedure koja je prethodila isključenju i zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja od strane KJKP VIK.

Netačnim parafraziranjem sudske odluke, direktor KJKP VIK zloupotrebljava svoj položaj sa ciljem nanošenja štete HBRD Hoteli Ilidža i obmanjivanja javnosti, pa će za svaku štetu biti odgovoran i procesuiran ne samo KJKP VIK nego i gospodin Enver Hadžiahmetović lično”.

Naglašavaju da oni, ne samo da nisu zabranjivali pristup instalacijama nego su insistirali da ViK izvrši kontrolu i utvrdi ispravno i potpuno činjenično stanje na terenu.

“Osim toga, KJKP VIK ima mogućnost daljinskog očitanja svojih brojila, pa je jasno da optužbama o onemogućavanju pregleda unutrašnjih instalacija radi očitovanja brojila direktor Hadžiahmetović želi dezavuisati javnost i odigrati političku igru u cilju nanošenja štete HBRD Hoteli Ilidža i reketiranja ovog privrednog društva. HBRD Hoteli Ilidža d.d. Ilidža su u novembru 2019. godine zabranili radnicima KJKP VIK d.o.o. Sarajevo da ulaze u hotelske sobe u kojem su boravili gosti, te da ulaze u kuhinju bez prezentiranja sanitarnih knjižica. A sada drže predavanja o kabadahijskom ponašanju. Međutim, kada su uvedene mjere zaštite od pandemije koronavirusa, HBRD Ilidža d.d. su u nekoliko navrata i usmeno i pismeno tražili da KJKP VIK dođe i izvrši kontrolu, jer u hotelu nije bilo gostiju. KJKP VIK d.o.o. Sarajevo se oglušio na sve te pozive”, tvrde iz “Hotela Ilidža”.

Konaković o isključenju vode “Hotelima Ilidža”: Gušt mi je da sam ovo dočekao, bit će još

Ranije danas nam je direktor ViK-a Sarajevo Enver Hadžiahmetović rekao da su predstavnici “Hotela Ilidža” pozvani na sastanak kako bi pronašli rješenje, no da su oni poslali advokate koji su bili zainteresovani za “formalno pravna pitanja”.

“Hoteli Ilidža obavještavaju javnost da su se odazvali pozivu KJKP ViK za održavanje sastanka 24. augusta 2020. godine, na kojem nije učestvovao direktor Hadžiahmetović. Punomoćnici HBRD Hoteli Ilidža su opet tražili da se izvrši pregled instalacija od strane stručnjaka, na šta KJKP ViK nije pristao nego su danas isključili vodu”, rekli su iz ilidžanskih hotela.

Naglašavaju da su oni sve svoje obaveze uredno izmirili zaključno sa 31. julom ove godine, dok su je direktor Hadžiahmetović rekao da imaju od ranije dugovanja u visini od 280.000 KM, a da nisu bili u mogućnosti da očitaju dug za ovu godinu.

“Hoteli Ilidža” negiraju i tvrdnje direktora Hadžiahmetovića da postoji opasnost da je voda hotela neispravna:

“Potpuno su neistiniti i suprotni kontinuiranim nalazima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo navodi direktora KJKP VIK d.o.o. Sarajevo da postoji opasnost da je voda hotela neispitana i da je upitno da li ista sadrži teške metale. Iz ove neistinite konstatacije direktora KJKP VIK d.o.o. Sarajevo proizilazi da uposlenici KJKP VIK d.o.o. Sarajevo ne raspolažu elementarnim podacima o šahtovima koji su u posjedu HBRD Hoteli Ilidža, o snabdijevanju vodom iz javnog sistema, o termomineralnoj vodi koja izlazi iz eruptivnog vrela”, zaključuje se u saopćenju za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79