Oglasili se iz Islamske zajednice: Da li je dozvoljeno muslimanima da im se presadi srce svinje?

U svijetu se ovih dana sve glasnije priča o presađivanju srca svinje na čovjeka.

Američki stručnjaci su prije otprilike mjesec presadili prvo modificirano svinjsko srce čovjeku.

Njemački naučnici planiraju ove godine klonirati i uzgajati genetski modificirane svinje koje će služiti kao darivatelji srca ljudima. Cilj je da nova vrsta bude spremna za pokusne transplantacije do 2025. godine.

Potražili smo stav Islamske zajednice u BiH kada je riječ o vjerskom aspektu korištenja svinjskih organa za liječenje ljudi. Naime, nameće se pitanje postoje li neke prepreke za muslimane u slučaju da ova praksa zaživi i pokaže se efikasnom, a s obzirom na to da je jedenje svinjskog mesa u islamu zabranjeno.

Fetva-i emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes Ljevaković kazao je za Hayat.ba da IZBiH podržava i ohrabruje naučna istraživanja koja imaju za cilj da pomognu čovjeku, olakšaju mu i riješe mu zdravstveni problem.

Takva nastojanja se svrstavaju u ono što je Bogu drago i za šta čovjek, ukoliko je vjernik,može očekivati nagradu kod Njega. Podržavamo i traganje za alternativnim rješenjima, koja nisu sporna sa stanovišta vjere. Sva takva rješenja su za muslimane prihvatljiva i oni ih mogu usvojiti, bez bojazni da bi time mogli postupiti suprotno vjerskom propisu.

Ukoliko ne postoji nijedno drugo rješenje koje bi čovjeku moglo spasiti život i sl., osim rješenja koje sadrži i nešto što je vjerom zabranjeno, te ukoliko bi se čovjekov život ugrozio ako ne bi upotrijebio to rješenje, tada se primjenjuje zakon nužde, što znači da je u takvim slučajevima dozvoljeno upotrijebiti i to rješenje kako bi se spasio nečiji život, nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti – kazao je za Hayat.ba ef. Ljevaković.

U konkretnom slučaju, Ljevaković smatra da ne treba ići ispred događaja, već da treba sačekati definitivan stav struke, te potražiti i rješenja koja sa stanovišta vjere, ne bi bila sporna.

Ovdje se, dakle, ne radi o stavu Islamske zajednice o ovom pitanju, već o vjerskom propisu – dodaju iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79