Oglasili se iz Medrese: Učenik imao jako loše ocjene i smanjeno vladanje

Nakon pojave članka i videa na pojedinim web portalima u kojima se navodi da učenik D. Đ. nije primljen u Medresu zbog pripadnosti romskoj nacionalnosti, Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ izdaje saopćenje za javnost.

Učenik D. Đ. je u pratnji roditelja 26. maja 2022. godine došao u Medresu s namjerom da se upiše u Medresu kao redovan ili vanredan učenik.

S obzirom da je učenik D.Đ. navršio 18 godina nema mogućnost upisa kao redovan učenik po pravilima Konkursa za upis učenika u I (prvi) razred JU Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u školskoj 2022/2023. godini, kao što po Pravilniku o polaganju vanrednih ispita u medresama nema mogućnost upisa ni kao vanredan učenik.

Ove činjenice su im na lijep predočili direktor i pedagogica Medrese. U spornom članku se također navodi da učenik nije primljen prošle godine u Medresu zbog pripadnosti romskoj nacionalnosti, što je potpuna neistina. Naime, uvidom u Zapisnik komisije za prijem učenika od prošle godine primijetili smo da je učenik priložio svjedočanstva u kojima se vidi da je imao jako loše ocjene i smanjeno vladanje. Također, ostvaren je uvid i u đačku knjizicu u kojoj se vidi da je učenik na kraju prvog polugodišta u VII, VIII i IX razredu ostvario negativan opći uspjeh.

(VIDEO) Kada religija ne spriječi diskriminaciju: Damiru nisu dozvolili da upiše medresu samo zato što je rom

Iz svega navedenog vidljivo je da su od strane učenika D.Đ. izneseni lažni navodi o tome da nije primljen u Medresu zbog pripadnosti romskoj nacionalnosti. Napominjemo da još jedan učenik iste godine nije primljen iz istih razloga a nije pripadnik romske nacionalnosti.

Podsjećamo javnost da je Medresa otvorena za sve učenike bez obzira na nacionalnost, kao i to da s ponosom uvijek ističemo da su našu školu pohađali i sada pohađaju učenici različitih nacionalnosti, što za nas predstavlja ponos i veliko bogatstvo.

“Prošle godine brat je otišao da upiše medresu. Nisu dali zato što je rom. Pedagogica i Enes Ljubijankić, direktor medrese, nisu ga primili. Brat je upisao mašinsku školu, vrlo je dobar. Danas smo otišli da ide vanredno da polaže, nisu nam dali jer smo Romi. Pedagogica nas istjerala” – napisali su nam uz video-ispovijest koju možete pogledati u nastavku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79