Oglasili se iz Naše stranke: Nije performans otjerao 100 hiljada ljudi iz BiH, ali jeste korupcija

U Sarajevu je ovog vikenda održana treća Povorka ponosa. Događaj je prošao bez incidenata, između ostaloga i zbog rigoroznih mjera sigurnosti koje je provodio MUP Kantona Sarajevo.

Prikupljanje političkih poena
Povorku ponosa je od vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevu podržala samo Naša stranka, a sve druge političke opcije su ili prešutjele događaj ili ga brutalno napadale. Posebnu pažnju izazvao je i performans ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, koje je brutalno popljuvala SDA.

Je li nam ključni problem u Sarajevu Povorka ponosa te da li se glavni grad naše zemlje civilizacijski srozao za naš portal je govorio Vibor Handžić, član Naše stranke te dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Na pitanja da li Stranka demokratske akcije kroz brutalne homofobne napde pokušava da kupi političke poene, Handžić je kazao:

“SDA ne pokušava kupiti političke poene samo proteklih nekoliko dana, ona to radi sve vrijeme od kada je opozicija u Kantonu Sarajevu. Mada moram biti iskren, njihove kritike su često mimo svih argumenata. I u momentima kada ne postoji propust od strane Vlade KS pokušavaju prikupljati neke političke poene. Ne znam uopšte koliko bi se neke njihove tvrdnje u proteklih nekoliko dana uopšte mogle nazvati određenim propustima Vlade KS”, kazao je Handžić.

SDP u Sarajevu zajedno sa gradonačelnicom Benjaminom Karić je odlučio da nijemo posmatra dešavanja, dok su SDA i Narod i pravda takmičili u tome ko će više napadati ovaj događaja. U razgovoru za Raport Handžić je prokomentirao stavove koalicionih partnera Naše stranke, te se osvrnuo i na performans “Together” ispred Narodnog pozorišta.

“Mogu samo da kažem u svoje ime te u ime stranke kojoj pripadam. Naša stranka je od prvog dana svog nastanka apsolutno uvijek zastupala temeljna ljudska prava i bezrezervno se zalagala za to. Nije bilo izuzetaka, pa to uključuje i prava na seksualno opredjeljenje. Ne postoji dokaz da je bilo koji performans, a kamoli šetnja kojoj je cilj borba za temeljna ljudska prava, otjerala iz ove zemlje 100 hiljada ljudi. Međutim, neke druge stvari poput korupcije jesu”, kazao je Handžić.

Je li se Sarajevo civilizacijski srozalo?
Međutim, mnogi su naveli da performans “Together”, koji se održavao ovog vikenda u sklopu Art Festivala Zvrk pokazao koliko se Sarajevo civilizacijski srozalo te da je postalo “kasaba”.

“Teško je pronaći odgovor na ovo pitanje. U Sarajevu se već treći put organizira Povorka ponosa bez ikakvih sigurnosnih problema u toku dešavanja. Vidjeli smo jedan predivan mjuzikl koji se desio prije nekoliko noći gdje se okupio ogroman broj građana, a nažalost o tome se jako malo govori. Možda je Sarajevo u posljednih nekoliko godina malo kaskalo za određenim stvarima, ali ne vidim nikakavu prepreku da se to dodatno unaprijedi u narednom periodu”, istaknuo je.

Potvrdio nam je da će se na Općim izborima ponovo naći na kantonalnoj listi. Procjenjuje pobjedu Trojke.

“Mogu da kažem svoj stav da podrška Trojci, u odnosu na SDA, poprilično raste i da ove stranke imaju prednost u zakonodavnom organu”, kazao je Handžić.

Na samom kraju razgovora osvrnuo se na rad Skupštine KS. Često putem društvenih mreža možemo da vidimo komentare građana kako im je zanimljiv način na koji Handžić vodi Skupštinu te da je apsolutno atipično.

“Dosta mojih poznanika mi je znalo kazati kako im se sviđa moj pristup. Mada, ja to ništa ne radim smišljeno. Skupštinu KS vodim prirodno i onda to ispada simaptično. Drago mi je ako je tako mišljenje naših građana. Najčešće i kada komentarišem neke političke scene na društvenim mrežama trudim se da to ne bude komercijalni način komentarisanja stvari. Malo ste me zatekli pitanjem”, kazao je Handžić kroz osmijeh.

Kada su u pitanju dešavanja na Skupštini Kantona Sarajevo, te činjenice da svaku sjednicu obilježi neka skandalozna svađa, Handžić kaže:

“Na Skupštini Kantona Sarajevo zna biti različitih situacija. Dosta sam pratio politiku i neke bivše sazive Skupštine i nekih drugih zakonodavnih organa i ovakvih situacija nije bilo. Ovaj mandat je najinteresantniji do sada i u njemu direktno učestvujem i mogu posvjedočiti da vrlo često tok sjednice izlazi iz okvira nekih primjerenih diskusija. To mogu da posvjedočim i sa mjesta kada vodim Skupštinu KS i gdje je potrebno uložiti poseban napor da se takve stvari iskontrolišu i dovedu u red. U ovom mandatu i sazivu su se probile neke dodatne granice kulture dijaloga i političke komunikacije nego što smo do sada imali priliku vidjeti”, zaključio je Handžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79