Oglasili se iz UKC-a RS: 29-godišnja porodilja preminula od posljedica zaraze koronavirusom

Porodilja Duja Đurić (29) preminula je jučer oko 17:30 sati u Klinici intenzivne medicine UKC-a RS-a u Banjoj Luci, od posljedica bolesti izazvane koronavirusom.

Iz ove zdravstvene ustanove je pojašenjeno da se Đurić u sedmom mjesecu trudnoće javila 22. marta ove godine u Urgentni Covid centar UKC-a RS-a zbog sumnje na infekciju koronavirusom.

Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa i pregleda, pacijentkinji je preporučena hospitalizacija u Covid 3 Odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju je ona odbila.

– Odlazi svojevoljno na kućno liječenje uz preporučenu simptomatsku terapiju. Pacijentkinji je uzet uzorak za PCR test koji je je pokazao pozitivnost na novi koronavirus – istakli su u UKC-u RS-a.

Nakon toga u večernjim satima 25. marta, Đurić se zbog pogoršanja općeg stanja javlja u urgentni Covid centar nakon čega ostaje na hospitalizaciji i nalazi se na kiseoničkoj podršci.

Pet dana kasnije, zbog maksimalne progresije bolesti, konzilij ljekara UKC-a RS-a odlučio je da se pacijentkinja porodi carskim rezom.

– Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premješta se na daljnje liječenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane. Nakon prijema stanje pacijentkinje se iz časa u čas rapidno pogoršava i unatoč svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za liječenje COVID-19, pacijentkinja se mora spojiti na respirator – pojašnjeno je iz UKC-a RS-a.

Kako bolest napreduje i dalje, Đurić se 4. aprila priključuje na vještačka pluća najnovije generacije. Uprkos svim preduzetim metodama liječenja i naporima ljekara, Đurić je jučer preminula.

Pacijentkinja nije imala udružena oboljenja.

– Beba ženskog pola o kojoj se brine tim ljekara je stabilnog zdravstvenog stanja i nalazi se u Odjeljenju patološke neonatologije Klinike za dječije bolesti. Ne prima nikakvu terapiju i čeka se da postigne odgovarajuću tjelesnu težinu da bi mogla biti otpuštena iz bolnice – istakli su u UKC-u RS-a.

Ovo je prvi slučaj u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a da porodilja premine od posljedica bolesti izazvane koronavirusom.

– Koristimo još jednom priliku da apelujemo na građane i najosjetljivije kategorije stanovništva da poštuju preporučene protivepidemijske mjere, također želimo da ukažemo na važnost vakcinacije kako za osobe starije životne dobi, tako i za osobe koje planiraju trudnoću i trudnice – poručili su iz ove zdravstvene ustanove.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79