Oglasili se iz Vlade KS: Nismo otvorili račun za sebe, već za pomoć građanima

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je na redovnoj konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo rekao da račun koji je Vlada KS pokrenula nije namijenjen za finansiranje plata i isplatu naknada budžetskim korisnicima već za pomoć građanima koji su pogođeni koronavirusom.

Halebić je rekao da je u medijima ta informacija pogrešno interpretirana te da nije tačno da je Vlada KS osposobila taj račun, odnosno budžetsku liniju, za njene potrebe već da je to sasvim normalan korak kojeg su poduzele i druge zemlje u regiji, ali i u svijetu.

“To nije nikakav mehanizam za finansiranje budžeta Vlade KS i nema potrebe da se širi panika među građanima. Dakle, taj račun je otvoren da sva pravna lica, ali i građani koji osjete potrebu novčano pomognu svojim sugrađanima koji su pogođeni pandemijom. To je uradila SAD prije čak 130 godina, zatim Velika Britanija, Indija i naša susjedna zemlja Hrvatska u kojoj građani doniraju sredstva na poseban račun za pomoć onima kojima je ona potrebna. Dakle, to nismo mi izmislili, već je sve pogrešno shvaćeno. Želim istaći i to da su članovi Vlade KS odlučili jednu trećinu plate usmjeriti u taj račun”, naveo je Halebić.

Ovaj račun je Vlada otvorila u trezoru KS koji se smatra najsigurnijim i ta procedura je, kako je istakao Halebić, u skladu sa zakonom o trezoru.

“Bit će potpuna transparentnost svih utrošenih sredstava i ovim putem pozivam Skupštinu KS da imenuje predstavnike koji će vršiti nadzor nad protokom tih sredstava. Ponavljam još jednom, neće se ovaj novac upotrijebiti u korist Vlade KS. Također, u narednom periodu u koordinaciji s Vladom FBiH najavili smo uštede i kroz hitan rebalans budžeta tako da ćemo preusmjeriti novac gdje je hitnije i stopirati započete razvojne projekte zbog toga što se sada naš budžet slabije puni zbog navedene krize, a finansiramo sve oblasti društva. Međutim, neće biti problema imamo dovoljno sredstva za sve”, zaključio je Halebić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79