Oglasili se napokon nadležni: “Evo zašto plavi podvožnjak u Buća Potoku”

 

Podvožnjak u sarajevskom naselju Buća Potok plavi tokom svake obilnije kiše što direktno stvara problem automobilima koji tu prolaze, a koji često ostanu zaglavljeni u vodi koja se skuplja ispod mosta.

Jutros je i dio asfalta u kružnom toku koji je izgrađen prije šest godina u Buća Potoku, propao. On se nalazi kod podvožnjaka koji je sinoć uslijed obilne kiše po ko zna koji put poplavio. Nije neobično i da tokom većih kiša vozače automobila koji ostanu zaglavljeni u vodi moraju izvlačiti vatrogasci.

Za objašnjenje problema pitali smo Direkciju za ceste Kantona Sarajevo.

“Tačno je da spomenuti potputnjak na VI transverzali, cesta koju mi održavamo. Plavljenje potpunjaka nije novost, dešava se poslije svake veće kiše. Razlog za to je jednostavan, ne plavi potputnjak od površinske odvodnje saobraćajnice nego zbog toga što se mješovita kanalizacija (fekalna i oborinska) kompletnog naselja iznad kružnog toga (Buća potok) slijeva u potputnjak na najnižu tačku, iako mješovita kanalizacija ne bi smjela da završava na saobraćajnici”, objasnili su iz Direkcije za Klix.ba.

Ističu kako se odredbama zakona ne bi smjele miješati fekalna i oborinska kanalizacija, već bi one morale biti odvojene.

“Ali ni to nije glavni uzrok plavljenja jer svjedoci smo da izbija na šahtovima zbog malog promjera cijevi (nije dimenzionirano za stvarne potrebe), a veliko je pitanje i recipijenta koji prema našim saznanjima ne može da primi tu količinu vode, te zbog toga dolazi do izbijanja na šahtovima”, dodali su.

Naglašavaju kako se prilikom izbijanja vode na šahtovima, stvara novi veliki problem te dolazi do izbijanja tampona sa donjeg stroja kao i do slijeganja i pucanja asfalta.

“Sve dok se problem mješovite kanalizacije za koju su nadležni lokalna zajednica i Vodovod i kanalizacija ne riješi, dešavat će se isto”, ističu iz Direkcije za ceste KS.

Lokalna vlast prije nekoliko godina nabavila je pumpu za crpljenje vode, no time problem izgleda nije riješen.

“Što se tiče pumpi, iste su u funkciji, održava ih firma Electra d.o.o., postoje dvije pumpe, glavna i rezervna i obje su u funkciji. Pumpe su ispravne i ispumpaju vodu vrlo brzo kada se smanji intenzitet kiše i kada se voda vrati u cijevi iz kojih izbija. Redovno se održavaju i servisiraju, na žalost nisu projektovane da kupe vode cijelog naselja i mješovite kanalizacije koja vrlo često donese i nanose smeća što izaziva zastoj pumpe koja se automatski čisti i to utječe na protok kupljenja vode”, objasnili su iz Direkcije za ceste KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79