Oglasili se ugostitelji: Ako ne dobiju podršku, već sutra bi svi radnici mogli ostati bez posla

Ugostitelji sa područja Banovića predložili su lokalnim strukturama set mjera koje bi mogle pomoći da prevaziđu trenutnu situaciju ili barem umanje posljedice koje već izaziva pandemija koronavirusa.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Oni traže da ih lokalna zajednica oslobodi obaveza plaćanja komunalnih usluga kao što su grijanje, voda, odvod smeća te komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina, kao i drugih poreznih i neporeznih naknada koje su budžetski prihodi.
Posljedice se mogu ublažiti

Ugostiteljski objekti zatvoreni su od 18. marta, a radnici su na prinudnom godišnjem odmoru ili su već odjavljeni. Ugostitelji tvrde da bi, ako lokalna zajednica ne poduzme nikakve mjere, već od sutra svi mogli ostati bez posla.

Opstanak 34 ugostiteljska objekta i sudbina najmanje 120 radnika i njihovih porodica dovedeni su u pitanje. Posljedice se mogu ublažiti ili spriječiti samo uz pomoć onih koji su donijeli ove mjere, navode ugostitelji.
Nepoželjan scenarij

Uvažavajući njihove prijedloge i ozbiljnost zahtjeva, Općinski štab civilne zaštite dao je preporuku općinskom načelniku da razmotri mogućnosti kojima bi ugostitelje oslobodio plaćanja obaveza kao što su komunalna taksa, zakup prostora i plaćanje taksi za isticanje firme.

Preporukom je precizirano da se uzme u obzir period za oslobađanje od tri naredna mjeseca.

Oslobađanje plaćanja obaveza važilo bi tri mjeseca – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Ono što je posebno bitno u ovom momentu jeste da zadržimo radnike na njihovim radnim mjestima. Da bismo u tome uspjeli, trebat će nam pomoć svih nivoa vlasti. Mi, kao odgovorna lokalna zajednica, krenut ćemo prvi i pokušati održati privredni aspekt na barem približno istom nivou, jer smo svjesni da, nakon što sačuvamo zdravlje i živote, moramo sačuvati i ekonomski aspekt naše lokalne zajednice – naveo je načelnik Midhat Husić.
Ugostitelji su naveli da bi potpora iz budžeta, također, mogla biti jedno od brzih i provodivih rješenja u trenutnoj situaciji, kao i da njihove obaveze rastu bez obzira na sve, a dugovi se gomilaju te da su neophodne hitne mjere ili slijedi nepoželjan scenarij.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79