Oglasilo se i ministarstvo na dopis da se u školi ne može klanjati niti ići u džamiju

Nevjerovatna odluka donesena je u sarajevskoj osnovnoj školi, a navode su potvrdili iz Vijeća roditelja navedene škole. Kao što se može vidjeti u dopisu pod imenom “Dostava zaključka sa sjednice Vijeća roditelja” donesena su dva skandalozna zaključka piše Crna-Hronika.

U školi na Ilidži zabranjeno klanjati i odlazak u džamiju

Dana 03.10.2022. godine održana je prva sjednika Vijeća roditelja u školskoj 2022/2023 godini. Jedna od tačaka dnevnog reda je bila vezana za obavljanje vjerskih dužnosti u prostorijima škole u drugoj smjeni. Nakon iznesenih činjenica od strane direktorice škole Sonite Pirić, rasprava i mišljenje prisutnih članova Vijrća roditelja (13 prisitnih, 11 glasalo ZA incijativu kojom se ne podržava klanjanje u prostorijama škole, a 2 suzdržana) donesen je sljedeći zaključak.

– U prostorijama škole se ne mogu prakticirati vjerske dužnosti vezane za obavljanje namaza, prvenstveno zbog higijenskih razloga, i zatim i zbog nedostatka slobodnog prostora koji bi se mogao upotrebiti kao prikladno mjesto za tu namjenu.

– Obzirom da je škola odgovorna za djecu tokom trajanje nastave, ista ne može dopustiti napuštanje prostorija škole radi prakticiranja vjerskih dužnosti i posjećivamja vjerskih objekata. Dokument je potpisan od predsjednika Vijeća roditelja “JU Deveta osnovna škola Ilidža” Anela Klino i direktorica navedene škole prof. Sunita Pirić.

Oglasilo se i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo

Zbog interesovanja javnosti i niza upita u vezi akta br. 04-885/22 od 03.10.2022.godine Javne ustanove „Deveta osnovna škola“ Ilidža, potpisan od strane direktorice Sonite Pirić, a koji se odnosi na dostavljanje zaključka Vijeća roditelja navedne škole kojim se onemogućava „prakticiranje vjerske dužnosti vezane za obavljanje namaza, prvenstveno iz higijenskih razloga, a zatim i zbog nedostatka slobodnog prostora“, kao i onemogućavanje „napuštanja prostorija škole radi prakticiranja vjerskih dužnosti i posjećivanja vjerskih objekata“, dajemo sljedeće saopštenje:

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u proteklom periodu od mog imenovanja na dužnost ministrice pozitivno je odgovorilo na niz upita direktora o uspostavi molitvenog prostora u školi, sve u skladu sa pozitivnim pravnim propisima. Razumijemo da roditelji, članovi Vijeća roditelja, ne mogu poznavati sve propise u oblasti obrazovanja, ali upućujemo direktoricu škole kao odgovorno lice i rukovodioca, da se posebno upozna sa članom 25. stav (3) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (Službene novine KS 23/17, 33/17, 30/19, 34/20 i 33/21) u kojem je jasno propisano da škola ne može poduzimati bilo kakve mjere kojima bi se ograničavala sloboda izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih uvjerenja.

Iznenađeni smo isključivim stavom u kojem se istim aktom zabranjuju, i to na dva načina, prakticiranje dužnosti za koje učenici, odnosno njihovi roditelji smatraju da spadaju u red izražavanja sopstvenih vjerskih uvjerenja. Takav pedagoški stav nije u okviru savremenih pedagoških trendova, jer je poznato da zabrane u pedagogiji daju jako malo učinaka.
Razlog, koji je naveden u smislu da je to zbog higijenskih razloga ili nedostatka prostorih kapaciteta, u potpunosti je neprihvatljiv i rješiv je kroz adekvatno rukovođenje organizacijom rada škole, za koju je direktno nadležan i odgovoran direktor škole kao rukovodilac.

Organizacijski i tehnički izazovi, kako su navedeni u ovom aktu, ne mogu nikako biti razlozi uskraćivanja ili ograničavanja izražavanja vjerskih sloboda. Naprotiv i ova potreba, kao i druge potrebe učenika u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, kao i vanškolskim aktivnostima sastavni su dio ukupnog pedagoškog rada i posvećenosti, kroz ispravno upravljanje ljudskim resursima prilikom vršenja pedagoškog i tehnničkog nadzora i upućivanja, kako za vrijeme trajanja časa,tako i za vrijeme korištenja odmora učenika.

Upućujemo direktoricu da obavi konsultacije sa rukovodiocima škola gdje postoje slične prakse i gdje učenici koriste molitveni prostor u dobroj praksi i vjeri, kako bi isto omogućila učenicima „Devete osnovne škole“ Ilidža.

Također, upućujemo roditelje koji smatraju da je njihovo pravo navedenim aktom povrijeđeno, da upute žalbu školskom odboru škole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79