Oglasilo se Ministarstvo pravde BiH: Mamića se bez odluke Suda ne može izručiti Hrvatskoj

Navedene tvrdnje o “dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića” su pravno neutemeljene, te samim tim i netačne, naveli su iz Ministarstva

Sedmični list iz Hrvatske Nacional objavio je tekst o tome da premijer Hrvatske Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

Mamić je pravomoćno osuđen na 6,5-godišnju kaznu zatvora za izvlačenje novca iz Dinama, te se protiv njega vodi i drugi sudski postupak.

Ministar nema diskreciono pravo

Plenković šalje ministra da “sredi” izručenje Mamića, dosad ga je štitio Grubeša

U istom tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu u kojem se dvije struje bore za prevlast. Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je također član HDZ-a BiH, i koji se protivio njegovu izručenju.

U objašnjenju Ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduslovi da se Zdravka Mamića izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo izdržavao kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

– Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza ne raspolaže diskrecionim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, pa su, u tom pogledu, navedene tvrdnje o „dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića“ pravno neutemeljene, te samim tim i netačne – tvrdi se u odgovoru ministarstva.
Tri puta odbacivan zahtjev

U tri navrata do sada Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamića.

Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljana koji posjeduje dvojno državljanstvo izručilo drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

– Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje ministar pravde Bosne i Hercegovine donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje – stoji u objašnjenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79