Oglasilo se Tužilaštvo: Istraga traje već 3 godine. Vještačenja još nisu okončana

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo stigao je odgovor na upit novinara Faktora dokle se došlo u istrazi protiv Udruženja “Otvorena mreža” i Almira Čehajića Batka.

Kako su naveli iz Tužilaštva, “u predmetu se poduzimaju istražne radnje u cilju sveobuhvatnog dokumentovanja svih radnji i postupanja osumnjičenih osoba”.

– Budući da je obuhvaćen period inkriminacije od skoro deset godina i da se radi o obimnoj materijalnoj dokumentaciji, potrebna vještačenja još nisu okončana – stoji u odgovoru Tužilaštva KS.

Faktor je prošle sedmice objavio tekst u kojem su prevareni dijalizni pacijenti, koji su uplatili novac Udruženju “Otvorena mreža” kako bi bili transplantirani u inozemstvu, iznijeli svoje razoračenje odugovlačenjem u donošenju konačne odluke u ovom predmetu.

Najavili su da će uputiti pismo Federalnom tužilaštvu FBiH da izvrši nadzor nad Tužilaštvom KS – zašto još nema tužilačke odluke u predmetu protiv Udruženja i Almira Čehajića Batka.

Ukoliko Tužilaštvo KS ne intenzivira rad u ovom predmetu, kako je kazao jedan od oštećenih pacijenata, Elvir Čuzović iz Sarajeva, dijalizni pacijenti će izaći na proteste ispred Tužilaštva.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2020. godine su, u akciji kodnog naziva “Network”, uhapsili Čehajića, voditelja emisije “Udri muški” i predsjednika Udruženja “Otvorena mreža”, koje se, između ostalog, bavilo prikupljanjem novčane pomoći za teško oboljele građane BiH.

Čehajić se sumnjiči da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca. Na teret mu se stavlja da je počinjenjem tih krivičnih djela ostvario nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, a da je “Otvorena mreža” oštećena za više od 50.000 KM.

Koga je Batko sve prevario: Pacijenti razoračani radom Tužilaštva KS, najavljuju i proteste

Čehajić je osumnjičen za malverzacije u vezi s prikupljanjem novca koji je trebao biti korišten za liječenje bolesnika i transplatacija organa pacijentima iz BiH u inozemstvu.

Iste godine uhapšen je nakon prijave sedam teško oboljelih osoba koje su bile u programu “Otvorene mreže”, ali je nakon mjesec u pritvoru pušten da se brani sa slobode.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79