Oglasio se Abazović: “Danas je upokojen kriminalni karakter Đukanovića”

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras da je najvažnije da je nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvan mir i ustavni poredak i naglasio da je danas “upokojen kriminalni karakter” predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Komentarišući Đukanovićeve izjave da su zvona nakon ustoličenja zapravo bila zvona “upokojenja misije SPC i cetinjske Mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu”, Abazović je za Televiziju “Vijesti” rekao da je DPS od faktora mira i stabilnosti sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma.

“Zašto kažem elementima terorizma? Zato što je primjetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju”, rekao je Abazović i istakao da policija istražuje te informacije.

On je naveo da su se oni nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posljedice.

“To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne smije da zanemari”, rekao je Abazović.

On smatra da bi se, da nije bilo ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, država vjerovatno uvela u anarhiju i ostvario “tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i vjerovatno dio ljudi van Crne Gore”.

Odgovarajući na pitanje da li imaju informacije ko stoji iza protesta, Abazović je rekao da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i uhapšenog savjetnika predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

“Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj procjeni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima”, rekao je Abazović.

On se izvinio svima koji su bili na meti suzavca.

“Bilo kakav terorizam i ekstremizam, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan”, naglasio je Abazović, koji je pokazao i fotografiju jednog od učesnika protesta sa molotovljevim koktelom.

On je naglasio da je policija položila veliki ispit i da nikada profesionalnija akcija nije sprovedena.

“Srazmjerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način”, rekao je Abazović.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujotro na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Cetinjskom manastiru uprkos protivljenju grupe građana koja je od subote protestovala na Cetinju.

Politizacija je počela zahtjevom DPS-a, čiji je lider predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, da ustoličenje bude izmješteno iz Cetinjskog manastira iako je to vjekovno sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79