Oglasio se advokat Nidžare Ahmetašević: Prvo su nastojali da je fizički spriječe da ih snima tako što su je povukli za ruku

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je u Sarajevu danas zbog, kako je rečeno u MUP-u KS, činjenja krivičnog djela i nepoštovanja naredbi službene osobe.

Nidžara Ahmetašević: Zaključali su me i skinuli do gola, spominjali su mi i majku

Advokat novinarke, Muhamed Čučak potvrdio je da je  Ahmetašević poslijepodne puštena na slobodu. Na Facebook grupi Transbalkanska solidarnost oglasio si njen advokat koji kazao sve detalje hapšenja.

Naime, kako se navodi danas oko 13:30 sati, Nidžara Ahmetasevic je lišena slobode od strane policijskih službenika III PU, MUP KS, zbog navodnog kršenja javnog reda i mira, te joj je saopšteno da je protiv nje pokrenut prekršajni postupak.

– Zvanično obavještenje o razlozima lišenja slobode i pokretanja prekršajnog postupka nam nije dato. Neformalno je saopšteno da je navodno ometala ovlaštena službena lica u obavljanju službene radnje i da nije postupala prema naređenjima ovlaštenih službenih lica.

Pored toga, od imenovane je oduzet mobilni telefon, te joj je određeno policijsko zadržavanje, kako je saopšteno, u trajanju od 24 sata.

O čemu se zapravo radi? Nidžara Ahmetašević je danas, u blizini adrese boravka zatekla policijske službenike kojima je ukazala da se na trotoaru nalaze nepropisno parkirana vozila. Policijski službenici su u prvi mah pravilno reagovali na Nidžarinu konstataciju i započeli sa evidentiranjem nepropisno parkiranih vozila i izdavanjem prekršajnih naloga. Navedene radnje policijskih službenika Nidžara je, postupajući u skladu sa svojom profesijom novinara, evidentirala tako što ih je snimala mobilnim telefonom. Međutim, tome su se policijski službenici protivili i tražili da prestane sa snimanjem. Nakon sto je Nidžara reagovala tako sto je rekla da nije zabranjeno snimanje, prvo su nastojali da je fizički spriječe da ih snima tako što su je povukli za ruku. Kada u tome nisu uspjeli, saopštili su joj da je lišavaju slobode, priveli je u policijsku stanicu, nezakonito oduzeli mobilni telefon (naredba nije predočena) i u konačnici je lišili slobode.

U trenutku pisanja ovog saopštenja obaviješten sam da je komesar MUP KS naredio puštanje Nidžare, kao i pokretanje postupka interne kontrole postupanja policijskih službenika, naveo je advokat Muhamed Čučak.

Sarajevo: Pogledajte kako je izgledalo hapšenje novinarke Nidžare Ahmetašević

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79