Oglasio se Ćamil Duraković: Politiku i vjeru ne treba miješati

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUP RS) je u proteklih sedam dana otvorilo istragu protiv čak dva imama.
Naime, Amir ef. Mahić glavni imam u Kozarcu posljednjih nekoliko dana doživljava linč zbog izrečenog u hutbi u kojoj se dotakao ideologije svetosavlja. Onda se našao na meti i Muharem Štulanović. O napadima na imame za Raport je govorio Ćamil Duraković, potpredsjednik RS.

Duraković nam je kazao da se politika mora odvojiti od vjere.

“Za mene je vjera nešto odvojeno od politike. Vrlo senzibilno pristupam temi sveštenika ili imama. Imami vrše svoje dužnosti u teškim uslovima na prostoru entiteta RS. Mi znamo mnoge ispade kada su u pitanju vjerski objekti Islamske zajednice. Dakle, od napada na vjerske objekte do napada na vjerska lica. Naravno, imami su ti koji se brinu za status svoje zajednice i naravno da se od njih ne može očekivati kao od političkih odgovornih osoba da koriguju svoje stavove po određenim društvenim pitanjima”, kazao je Duraković.

Između ostalog, Duraković smatra da u BiH svakodnevno svjedočimo da sveštenici, popovi, imami imaju svoje određene stavove.

“Sjetimo se i primjera onog popa sa Pala koji poziva na klanje, ubijanje. Nije se napravila nikakva fama ni drama. Međutim, kada su u pitanju imami Islamske vjerske zajednice onda se otvara neki front. I to sve kako bi se predstavili kao nekim radikalnim imamima. Naše efendije i kroz prošlost pokazuju toleranciju prema drugom i drugačijem”, kazao je Duraković.

Osvrnuo se i na izjave političkih zvaničnika na ovu temu.

“Nema potrebe da se neka politika ili politički zvaničnici obračunavaju sa vjerskim službenicima. Zapravo, mislim da se zajedno trebamo udružiti. Da i ako dođe do nekog ispada da probamo korigovati. I da pokušavamo usmjeriti snage kako smirili međuetničke tenzije. To je jedan loš pravac kojim se ide”, kazao je.

Potom je dodao:

“Želim da vidim koliko je bilo uvreda na vjerskoj osnovi od sveštenih lica pravoslavne crkve. Koliko je MUP takvih procesuirao? Ukoliko je neko prekršio zakon ja nemam problem da se to procesuira. Međutim ukoliko se to svjesno radi prema našim imamima onda tu dolazi do jednog ozbiljnog problema. I do diskriminacije jedne vjerske zajednice. BiH je sekularna zemlja sa jednakim pravima svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u BiH. Tako se prema tome treba odnositi”, kazao je Duraković.

Na naše pitanje zbog čega odjednom dolazi do ovakvih stvari u posljednje vrijeme, Duraković je kazao:

“Mislim da je to malo grubo sa političke strane napadati imame. Mislim da postoji prostor da se ne petlja politika u vjerske zajednice. I da se to na nivou vjerskih zajednica rješava. Politika se u to manje treba miješati.

Očito je ovdje da se želi napraviti tenzija međunacionalna. Iz kojih razloga i političkih motiva ni meni nije jasno. Mislim da je to politički degutantno. Moramo biti odgovorni ljudi. Ovo što se ranije dobro, mislim da treba uložiti zajedničke napore kako se ovo ne bi dešavalo. Razgovarat ću na ovu temu svakako sa onima koji su izabrani na najodgovornije pozicije. Treba biti puno odgovorniji u ovom tenzičnom vremenu, kada je sve poprilično turbulentno i usijano. Nije vrijeme da politički se brani ovo. To ko radi nije dobronamjeran. Jer nije ni svjestan posljedica koje može da proizvede”, zaključio je Duraković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79