Oglasio se direktor Hitne pomoći nakon što se fudbaler srušio na terenu

Nogometaš reprezentacije Danske Christian Eriksen srušio se na teren tokom meča 1. kola grupne faze Evropskog prvenstva protiv Finske i utakmica pomenutih timova odmah je prekinuta.

Eriksenu je u finišu prvog poluvremena pozlilo i dok je pokušavao doći do lopte samo je izgubio kontrolu nad tijelom, srušio se na teren i izgubio svijest.

 Svoj kratki komentar dao je i direktor Hitne pomoći Adem Zalihić.

Prije svega nadamo se da će sa fudbalerom Eriksenom biti sve u redu!
Ali ovaj njegov primjer je povod za mali komentar:

👉Iznenadni srčani zastoj uzrokuje oko 20% svih smrti u Evropi, od čega se 80 % dešava van bolničkih uslova. ( out of hospital cardiac arest)
👉Evropski parlament donosi 2012. g. deklaraciju o svjesnosti srčanog zastoja, te nalozi svojim članicama da sprovode širu edukaciju kako medicinskog tako i nemedicinskog kadra iz BLS-a.
👉Vođeni time osnivamo moderni edukativni centar 2018. g. te sprovodimo masivnu edukaciju medicinskog kadra širom BiH, ali i sluzžbi poput Policije, GSS, Vatrogasaca, Secutirasa itd. ( preko 6000 kandidata do sada prošlo našu edukaciju)
Po ovome Hitna pomoć Sarajevo može u EU!
👉Insisitiramo da na svim kulturno-sportskim događajima u KS prisustvuje ekipa Hitne pomoći sa edukovanim kadrom i potpunom, modernom opremom.
👉Samo par slučajeva poređenja šta znaci prisustvo odnosno odsustvo adekvatne ekipe Hitne pomoći na terenu: Prosle godine imali uspješnu reanimaciju na stadionu Kośevo, u Skenderiji tokom Eyofa spasili djevojcicu koja je pala sa tribine na beton, ali 2018. tokom party zabave u Skenderiji nas nije bilo i momak od 22 godine je preminuo zbog predoziranja.
👉Pored nemjerljivog doprinosa tokom pandemije, i ovaj aspekt našeg posla (medicinsko obezbjeđenje kulturno-sportskih događaja) obavljamo vrlo profesionalno.
👉Za nagradu, bivamo izostavljeni za stimulaciju, pozove nam se 23 puta inspekcija, zadnji put upravo da se pokuša opstruirati edukativni centar, i za kraj neusvajaju nam se izvještaji o radu.
HITNA POMOĆ, PONOS GRADA SARAJEVA 💪❗

 

U prvom trenutku igračima nije bilo jasno šta se dešava, no samo nekoliko sekundi nakon toga pozvali su ljekarsku ekipu u pomoć koja je počela Eriksenovu reanimaciju.

Nogometaši obje ekipe odmah su napravili “zid” oko Eriksena kako se ne bi moglo vidjeti šta se dešava, a društvene mreže odmah su preplavile brojni komentari i poruke podrške za ovog nogometaša Intera.

Eriksen iza sebe ima odličnu sezonu gdje je s Interom osvojio titulu prvaka Italije, a ranije je u karijeri igrao za Tottenham i Ajax. Za reprezentaciju Danske je debitovao 2010. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79