Oglasio se EUFOR: Spremni smo pružiti podršku održavanju sigurnog okruženja u BiH

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u četvrtak je sa sjednice Glavnog odbora SNSD-a na Palama najavio povlačenje nadležnosti, to jeste saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH – o Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Oružanim snagama BiH.
To je indirektna najava obnavljanja vojske RS.

Ukoliko ne dobije svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, RS će aktivirati pravo na samoopredjeljenje.

A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će silom biti zabranjeno djelovanje na teritoriji RS-a, prenijeli su mediji.

To je suština “paljanske deklaracije” koju je u četvrtak navečer usvojio Glavni odbor SNSD-a.
Tragom ovih poruka koje su dovele do straha od moguće eskalacije, portal Radiosarajevo.ba je zatražio reakciju Misije EUFOR-a u BiH.

“Imajte na umu da EUFOR ne spekulira o stvarima, niti komentira politička pitanja. EUFOR i njegove srednje rezervne snage (IRF) ostaju spremni pružiti podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja (SASE) u skladu sa svojim mandatom”, poručili su iz NATO-a.

Podsjetimo, jučer su povodu Dodikovih poteza reagirali Sjevernoatlantski savez (NATO) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79