Oglasio se i ministar Katica: Dozvolu za Povorku ponosa nisam dao, jer…

Zakon o javnom okupljanju predviđa obavezu organizatora da prijavi održavanje skupa i omogućava samo zabranu održavanja javnog skupa, za koji organizatori podnose zahtjev. U tom slučaju, zabranu o održavanju donosi policijski organ-navodi Katica.

Organizatori Povorke ponosa su dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje- istakao je danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Naša stranka).

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (Narod i pravda) u izjavi za Faktor demantirao je premijera Fortu.

-Postoji procedura propisana Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevu, kojim nije predviđeno izdavanje dozvole, pa sam tim ja kao ministar niti MUP nismo izdali dozvolu za održavanje Povorke ponosa. Zakon o javnom okupljanju predviđa obavezu organizatora da prijavi održavanje skupa i omogućava samo zabranu održavanja javnog skupa, za koji organizatori podnose zahtjev. U tom slučaju, zabranu o održavanju donosi policijski organ-navodi Katica.

Ukoliko se javni skup održava na području jedne policijske uprave onda je ta uprava nadležna i ta uprava zabranjuje skup.

-U konkretnom slučaju riječ je o dvije policijske uprave, Stari Grad i Centar, i tu je nadležna Uprava policije, odnosno stručna i profesionalna sigurnosna procjena policijskog komesara. Ukoliko Uprava policije ili komesar donesu odluku o zabrani održavanja skupa, onda se organizator u skladu sa zakonom ima pravo žaliti meni kao ministru, tj. drugostepenom organu. To je zakonom propisana procedura. Dozvola za Povorku ponosa ne postoji, niti je bila izdata-kategoričan je Katica.

Katica dalje navodi da je Uprava policije formirala Operativni štab „Povorka ponosa 2019“ koji je u stalnoj komunikaciji sa organizatorom.

-Prema Zakonu o javnom okupljanju, 48 sati prije održavanja ovog događaja, Uprava policije, odnosno policijski komesar na osnovu sigurnosnih procjena može obavijestiti organizatora o zabrani održavanja- ističe Katica za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments