Oglasio se i Mirsad Kukić: Cilj Amerike je da razbije Vladu u Tuzli

Predsjednik PDA Mirsad Kukić zvanično se oglasio o sankcijama State Departmenta, istaknuvši da je američka administracija u zabludi te da se radi o unaprijed utvrđenom cilju razbijanja probosanskog bloka i rušenju Vlade Tuzlanskog kantona.

State Department jučer je zvanično uveo sankcije lideru Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsadu Kukiću zbog učestvovanja u koruptivnim radnjama koje su vezane za Rudnik mrkog uglja u Banovićima.

Kukić kaže da je iznenađen i razočaran odlukom Američke administracije, u kojoj i kao pojedinac i kao predsjednik političkog subjekta vidi izuzetno velike prijatelje BiH. Smatra da će upravo uz asistenciju američke administracije BiH biti dovedena u okvire demokratičnosti, te je, kako tvrdi, u istom smjeru djelovao već godinama, kako u okviru političkog subjekta PDA, tako i kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Iznenađujuća je činjenica, da mi se na teret stavljaju nedefinisane i nejasno utvrđene radnje, koje se svrstavaju u segmet ‘koruptivnog djelovanja’ iz perioda kada sam bio direktor Rudnika Banovići, gdje mi je mandat na toj funkciji prestao još davne 2001. godine. Čvrsto sam ubijeđen da je Američka administracija, odnosno oni koji su učestvovali u donošenju ovakvih odluka, dovedeni u zabludu, upravo od onih koji se bave sistemskom korupcijom, protiv kojih sam otvoreno digao glas, koji su molili PDA da sa istima uđe u koaliciju na što nisam htio pristati jer su takve koalicije dovele do blokade države BiH, tako da su na ovaj način, svojim moralisanjem, imali namjeru da skrenu pažnju javnosti sa afera poput prodaje oružja, nabavke respiratora, javnih nabavki u toku pandemije i tako dalje”, kazao je Kukić.

Kako ističe, indikativno je također, da te procese vode upravo oni koji su sklapali koalicije sa onim političkim partijama koje su se i u vrijeme stvaranja koalicija nalazile na sankcijama koje su sada i proširene te iz straha za predstojeće opće izbore u 2022. godini i gubitak vlasti pokušavaju na razne načine obmanuti javnost.

“S obzirom da je odluka američke administracije uslijedila bez poštivanja mog osnovnog ljudskog prava zasnovanog na međunarodnim konvencijama, odnosno bez prava iznošenja argumenata druge strane, smatram da se ovdje radi o unaprijed utvrđenom cilju razbijanja probosanskog bloka i rušenju Vlade Tuzlanskog kantona. S tim u vezi, želim obavjestiti javnost, da je PDA politički pokret koji je pokrenuo procese smjene neustavno postavljene Vlade TK, da je uspostavio normalno funkcionisanje Vlade TK, Skupštine TK i drugih institucija te da je prva politička opcija koja je insistirala na donošenju seta antikorupcionih zakona kojima bi se spriječila sistemska korupcija o kojoj sam citirajući Escobara govorio i na prvom Kongresu PDA”, naglasio je Kukić.

On dodaje i da je od 2019. godine podnosilac prijava protiv korupcije i antizakonskog djelovanja onih koji su se, po njegovom ličnom shvatanju i osnovama sumnje, ogriješili o zakon te takve akte dostavljao na adrese Ministarstva unutrašnjih poslova TK, direktora policije, načelnika Sektora krim. policije, Kantonalnog tužilaštva, Federalnog tužilaštva, Erica Larsona, VSTV-a, Ureda disciplinskog tužioca, OHR-a i ureda Visokog predstavnika, kao i Američke ambasade u BiH sa izričitim ciljem da se počinitelji radnji koje nisu u skladu sa zakonima pravovremeno sankcionišu.

“Nažalost, takvi dopisi ostali su mrtvo slovo na papiru, a meni su uvedene određene sankcije pa se s razlogom moram zapitati, da nije jedan od razloga uvođenja sankcija i zahtjev za procesuiranje odgovornih u javnim preduzećima i državnim institucijama koji su se osjećali vječito zaštićenim. Ono što je moj cilj i što je cilj političkog projekta PDA, jeste potpuna ravnopravnost građana i naroda u BiH, bez majorizacije bilo koga, što očito nekome ne odgovara”, nastavio je Kukić.

Govoreći o zahtjevima pojedinih političara o raskidu koalicije sa PDA, što bi dovelo do pada Vlade TK, zbog uvođenja sankcija, Kukić je pozvao one koji su u koaliciji sa SNSD-om, koji je bio pod sankcijama koje su sada i proširene, a kome su dati instrumenti pokretanja vitalnog nacionalnog interesa i na taj način blokiraju državne institucije, da na državnom nivou izađu iz te koalicije.

“Pozivam predsjednika DF-a Željka Komšića i Šefika Džaferovića da kao moralni čin, na kome insistiraju, podnesu ostavke na člana Predsjedništva BiH jer su u toj instituciji ravnopravani sa Dodikom koji je također pod sankcijama američke administracije”, dodao je lider PDA.

Sankcionisani Kukić poručio je i da je čvrsto ubijeđen da će američka administracija preispitati svoju odluku te pokušati naći načina da izađe iz začaranog kruga obmane i da će ubuduće svoje odluke zasnivati na argumentovanim činjenicama kao administracija koja je u svijetu sinonim demokratičnosti.

“Javnosti također želim još jednom dati do znanja, da su ovo klasični politički potezi kao radnja došla iz straha od općih izbora, sa ciljem razbijanja probosanskog bloka koji svakodnevno jača, te uvođenjem majorizacije pripadnika određenih naroda, odgađanje provedbe presuda Evropskog suda i Ustavnog suda BiH, te dovođenje cjelokupne države BiH u tzv. ‘mostarizaciju’ kako se ne bi održali izbori, a aktuelna vlada koja nije rezultat inplementacije ni prošlih izbora godinama ostala na vlasti, a svi ti ciljevi bi se navodno provodili pod plaštom demokratije i sankcionisanjem i progonima onih koji žele državu BiH dovesti u okvire jedne pravne države u kojoj bi njeni narodi i građani bili ravnopravni na cijelom teritoriju BiH”, zaključio je Kukić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79