Oglasio se i Ustavni sud BiH: U istrazi ubistva Joze Leutara bilo propusta

Ustavni sud BiH zaključio je jučer da je bilo propusta u sprovođenju istrage ubistva zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/ Joze Leutara, na koga je izvršen atentat 1999. godine u centru Sarajeva.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan potvrdio je,i da je jučer na dnevnom redu sjednice bila apelacija koju je podnio sin Joze Leutara, te da će detalji biti objavljeni za dan ili dva na zvaničnoj stranici Ustavnog suda BiH.

Iz Ustavnog suda jučer je saopšteno da je po apelaciji broj AP 1220/20 utvrđeno da postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u sprovođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac povrijeđen, a potom je od tih povreda podlegao.

Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja.

Sin Joze Leutara Ivica ranije je za medije najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer vlasti nisu sprovele efikasnu istragu, niti privele ubice.

Leutar je rekao i da očekuje pokretanje nove istrage o ubistvu oca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79