Oglasio se iranski lider: “Naš napad je završen i ne želimo da ga nastavimo”

Iran je u subotu navečer pokrenuo napad bespilotnim letjelicama sa svog teritorija prema Izraelu. Evo šta znamo o napadu:

Iranska revolucionarna garda saopćila je da je ispalila desetke projektila na izraelske ciljeve u znak odmazde za smrtonosni napad Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.
Iranski vojni odgovor označio je njegov prvi direktni napad na teritoriju Izraela i počeo je u subotu navečer.

Eksplozije su se čule u gradovima širom Izraela, uključujući Tel Aviv i zapadni Jerusalem, a sirene za zračne napade oglasile su se na više od 720 lokacija dok su izraelske snage pokušavale oboriti iranske projektile.

Oglasio se i iranski lider Ajatolah Hamnei: “Naš napad je završen i ne želimo da ga nastavimo, ali ćemo snažno odgovoriti ako Izrael bude gađao naše interese.”

Ajatolah Hamnei: Izrael je napravio pogrešan potez, platit će za greške

Izraelska vojska je kasnije saopćila da je Iran lansirao više od “300 dronova ubica, balističkih projektila i krstarećih projektila” na Izrael i da je većina projektila presretnuta izvan granica zemlje, uz pomoć američkih i britanskih snaga.

Dodaje se da je “identifikovan mali broj pogodaka”, uključujući bazu u južnom Izraelu, “gdje je pričinjena manja šteta na infrastrukturi”.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da je jedna djevojka ranjena u napadu. Nije bilo izvještaja o smrtnim slučajevima.
Izraelske sigurnosne službe ukinule su naređenje Izraelcima da ostanu u blizini skloništa u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Iranska misija pri UN-u je rekla da je odgovor na izraelski napada na konzulat u Siriji “zaključen” i upozorila na “znatno oštriji” odgovor “ako izraelski režim napravi još jednu grešku”.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak na zahtjev Izraela u nedjelju u 16 sati po njujorškom vremenu.

Irak, Jordan, Liban i Izrael privremeno su zatvorili svoj zračni prostor, dok je nekoliko aviokompanija obustavilo letove u regiji.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79