Oglasio se jedan od glavnih aktera smjene komesara u Zenici: Ovdje je prevladao zdrav razum?

akon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona danas je većinom glasova u Skupštini ZDK dobio podršku za izmjene protiv kojih su ranije bile i međunarodna institucija OHR te Amabasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Izmjena Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona podrazumijeva promjenu kriterija za imenovanje policijskog komesara te izmjenu određenih kriterija uslova za penzionisanje čime komesar Semir Šut prema donešenim izmjenama ispunjava uslove za penzionisanje, a ne kako je ranije predviđeno gdje je prema važećem zakonu, Šut trebao ostati na ovoj poziciji do isteka mandata, do maja 2022. godine.

Nakon burne rasprave zastupnika u Skupštini ZDK koji su obrazložili zbog čega je potrebno usvojiti ili neusvojiti izmjene zakona, one su ipak usvojene veličinom glasova. Neki od zastupnika su u svom obraćanju kazali da “nužda zakon mijenja”, ali da je neke izmjene i korake u radu policije potrebno raditi van utjecaja politike i bez miješanja zastupnika u neke odluke u narednom periodu.

Zakon je dobio potredbnu većinu s 19 glasova “za”, osam glasova “protiv” te jednim suzdržanim glasom.

Da izmjene zakona budu usvojene glasao je i DF, što je novina u odlučivanju u Skupštini ZDK.

Vedran Kaser i Ismet Sarajlić ispred opozicije su mišljenja da će donesene izmjene donijeti i određene posljedice od OHR-a i Ambasade SAD-a Zeničko-dobojskom kantonu, dok vlast smatra da su s ovim usklađena dva zakona i otvorena mogućnost za veći broj kandidata da se kandiduju za poziciju komesara.

“Javnosti se prezentira pogrešna percepcija. Niko nikog ne mijenja. Ova izmjena zakona treba pojačati kvalitet MUP-a ZDK i Uprave policije čime ćemo umjesto 1-2 kandidata za poziciju komesara imati 7-8 kandidata. Komesar će biti iz Uprave policije, što znači da je profesionalac koji radi minimalno deset godina i koji ima čin na rukovodećoj poziciji. Ovdje je prevladao zdrav razum”, kazao je Isak Ramo (NES).

Iva Tadić u ime HDZ-a je kazao da je ovo bolji zakon u odnosu na prethodni, dok je Samir Karahasanović (Stranka za BiH) kazao da su ovim usklađeni Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o PIO/MIO-u.

Podsjetimo, za izmjene pomenutog zakona glasalo je 19 (SDA, HDZ BIH, A-SDA odnosno NES, Samir Karahasanović iz SBIH, samostalni zastupnik Omer Škaljo i dva zastupnika DF-a), devet zastupnika bilo je protiv, a jedan je zastupnik (Nusret Imamović, op.a.) bio suzdržan. Valja istaći i to da sjednici nije prisustvovala Selvedina Sarajlić Spahić iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79