Oglasio se jedan od mladića koji su razbili ploču Mladiću na Vracama: Za mene je to stvar časti

Njegov drug Esad pak rekao je da je učestvovao u razbijanju ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću jer smatra da takvoj osobi ne pripadaju nikakve počasti, već je ona sramotna prvenstveno za srpski narod.

Dvojica mladića iz Sarajeva razbili su ploču koja je na području sarajevskog naselja Vraca posvećena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Dovezli su se na Vraca, nakon čega je jedan od njih izašao iz vozila i macolom polupao ploču.

Jedan od aktera ovog događaja ispričao je kako je došlo do toga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

“Za mene je bilo pitanje časti i ponosa da jedna sramna ploča ratnom zločincu stoji tu gdje je bila i nikako nisam mogao to prihvatiti. Shvatao sam to kao maltene ličnu uvredu. Zbog toga smo se odlučili da je uklonimo”, kaže Elvis Gurda.

On je ispričao da su se, nakon što su se odvezli na Vraca i maljem razbili ploču posvećenu zločincu Mladiću, odvezli u Policijsku upravu Stari Grad i prijavili policiji.

“Oni su prvo bili iznenađeni, a onda su nas zadržali. Držali su nas 3-4 sata tamo, a onda su nas morali prebaciti u Istočno Sarajevo. To je tako po proceduri, objasnili su nam. Kada smo tamo došli, nismo imali većih problema. Određeno nam je 24-satno zadržavanje. Ali policajcima u, mislim da je to bila stanica Istočno Novo Sarajevo – nimalo nije bilo pravo što smo to uradili. Imao sam osjećaj kao da smo im napali na članove porodice. Nismo, stvarno, imali nekih velikih problema tamo, osim što je jedan od policajaca Esadu Jašareviću koji je bio sa mnom, u jednom momentu opsovao ‘balijsku majku’. Drugih većih problema nije bilo”, priča Gurda za Politicki.ba.

On dalje navodi da se tokom zadržavanja u policiji u Istočnom Sarajevu branio šutnjom, te da će dati izjavu u pratnji advokata.

Njegov drug Esad pak rekao je da je učestvovao u razbijanju ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću jer smatra da takvoj osobi ne pripadaju nikakve počasti, već je ona sramotna prvenstveno za srpski narod.

“Esad je rekao da Srbe ne mrzi, da radi s njima, da i među njima, kao i među Hrvatima ima kolega i prijatelja, da nema nikakvih problema ni prema pravoslavnoj ni prema katoličkoj vjeri. Isto i ja mislim i kod mene je isto – imam prijatelja i među Srbima i među Hrvatima. Esad je policajcima u Istočnom Sarajevo rekao da bi opet uradio isto”, naveo je Gurda za isti izvor.

Kazao je i to da su nakon 24-satnog zadržavanja obojica puštena i da je protiv njih podnesena krivična prijava.

“Mislim da je kvalifikacija – ‘oštećenje javne imovine’. Ne znam koja kazna prijeti za to”, kaže on dalje.

Upitan zašto je razbio spomen-ploču na Vracama, on odgovara da je dodatni motiv, pored časti i ponosa, bio buđenje političara, ali i omladine.

“I jedni i drugi su uspavani. Ovo treba ‘ratresti’ i pravim očima vidjeti šta je ovo što nam se dešava. Za nas je podjednako važan svaki građanin u Bosni i Hercegovini – bilo da živi u Janji, Zvorniku, Zenici, Prijedoru, Konjicu, Mostaru… Svaki napad na Bošnjaka bilo gdje u BiH, napad je na Bošnjaka u Sarajevu. I svi mi trebamo ustati i izraziti nekim gestom protest, a ne da mediji dan – dva pišu o tome i ne desi se više ništa, a ljudi tamo ne smiju izaći na ulicu, ne smiju ni do džamije otići…”, kaže Gurda.

Upitan da li bi ponovio to što je uradio, on bez zadrške odgovara:

“Bih! Opet bih isto uradio. Esad je to i rekao policajcima u Istočnom Sarajevu.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79