Oglasio se komesar policije: Evo zašto je invalid Mujo Aganović pozivan u stanicu

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Mirna šetnja Dan tradicionalne porodice“ završena je zaustavljanjem ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine s porukom da je u BiH ukorijenjena tradicija očuvanja duha porodice, kao stuba društva, te da se crvena linija ne smije preći. (Foto:Fena/Kanita Aliagić)

Podsjećamo, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan je na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici, zbog kritika izrečenih na račun održavanja Parade ponosa u Sarajevo.

“Zbog objava u pojedinim medijima, a koje se odnose na pozivanje i obavljanje razgovara sa licem M. A. u interesu objektivnog i istinitog informisanja javnosti od strane ovog policijskog organa, obavještavamo javnost da je temeljem policijskih ovlaštenja propisanih Zakonom o policijskim službenicima, kojim je, između ostalog, članom 10. stav (1) tačka b) utvrđeno policijsko ovlaštenje “Pozivanje i obavljanje službenog razgovora”, u vezi sa članom 15. istog zakona, uzimajući u obzir izjavu koju je javnosti, prilikom održavanja javnog skupa u Sarajevu dana 07.09.2019.godine, dalo lice M.A. a u kojoj je, u kontekstu najavljenog javnog skupa za naredni dan, između ostalog, u jednom momentu rekao sljedeće: „Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti“, Uprava policije MUP-a KS se, obzirom na aktuelni sigurnosni ambijent koji je vladao u tom trenutku, u cilju provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju skupa najavljenog za 08.09.2019.godine, obratila Upravi policije MUP-a ZDK, radi obavljanja zakonitog službenog razgovora sa navedenim licem i dostavljanja eventualnih saznanja u vezi predmetnog postupanja”, stoji na početku saopštenja poslanog medijima iz ureda komesara policije u Kantonu Sarajevo.

SDA: Nedopustivi pritisci MUP-a Kantona Sarajevo na Muju Aganovića

Podsjećamo, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan je na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici, zbog kritika izrečenih na račun održavanja Parade ponosa u Sarajevo. Saopštenje komesara sarajevske policije u nastavku prenosimo u cijelosti, bez uredničkih intervencija:

“U cilju otklanjanja eventualnih nejasnoća ili pogrešnog tumačenja od bilo kojeg pojedinca ili organizacije u pogledu postupanja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i njenih policijskih službenika, obavještavamo javnost da je razlog pozivanja i obavljanja razgovora sa navedenim licem zasnovan na zakonu i imao je za cilj provjeru argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave, te prikupljanje eventualnih saznanja od istog u vezi sa mogućim aktivnostima, kako navedenog lica, tako i eventualno lica koja isti poznaje, odnosno, provjeru da li isti raspolaže saznanjima o licima koja bi mogla na bilo koji način ometati ili ugroziti javni skup koji se održao dana 08.09.2019.godine.

Dakle, ne radi se ni o kakvom prekršajnom ili drugom postupku protiv gore navedenog lica, već isključivo o postupanju policije, kao preventivno-represivnog organa, s ciljem provjere i prikupljanja sigurnosno interesantnih saznanja i informacija.

Ovom prilikom se zahvaljujemo navedenom građaninu na informacijama koje je isti dao, shodno našem pozivu, našim kolegama iz partnerske sigurnosne agencije.

Zahvaljujemo se i svim ostalim građanima koji su, kroz saradnju sa policijom, dali građanski doprinos adekvatnim policijskim aktivnostima.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će i tokom narednog perioda nastaviti sa svim aktivnostima na osnovu nadležnosti i ovlaštenja propisanih zakonom, kako bi se svaki građanin ili organizacija koja ispunjava propisane uslove osjećao sigurnim tokom održavanja svakog javnog skupa zasnovanog na zakonu.

Na kraju, još jednom podsjećamo javnost da su sve mjere i radnje koje je preduzimala Uprava policije u saradnji sa drugim policijsko-sigurnosnim agencijama imale za cilj da svi javni skupovi, koji su bili vrlo zahtjevni sa sigurnosnog aspekta, prođu mirno i dostojanstveno, što i jeste bio slučaj, te još jednom čestitamo svim policijskim službenicima i uposlenicima koji su iskazali visok stepen profesionalizma prilikom vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti.

Mujo Aganović potvrdio da je saslušan u policiji nakon govora na “Danu tradicionalne porodice”

Također, koristimo priliku da se zahvalimo na mnogobrojnim čestitakama koje su Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upućene, kako od strane građana, tako i pojedinih organizacija i predstavnika organa i ambasada u našoj zemlji, u povodu aktivnosti oko osiguranja svih javnih skupova proteklog vikenda, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79