Oglasio se Miletić (DF): Nikšić me optuživao da sam prisluškivao ljubavnice čelnika SDP-a

 

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH, rekao je za OBN da “posljednje sankcije protiv tri osobe koje je uvela administracija Sjedinjenih Američkih Država predstavljaju poraz institucija Bosne i Hercegovine”.

Miletić je dodao da je on očekivao da će ovakve mjere biti donesene. Također je kazao da treba biti oprezan kada je riječ o optužbama koje su iznesene na račun Osmana Mehmedagića, doskorašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), prenosi Slobodna Bosna.

On je podsjetio da unutar sistema civilne kontrole nad obavještajnom zajednicom postoje instrumenti kojima se brzo i efikasno može ustanoviti da li je bilo zloupotrebe od strane OSA-e.

Podsjetio je kako je i on sam svojevremeno, kao direktor Uprave policije Federacije BiH, bio izložen sličnim optužbama za nezakonito prisluškivanje.
– Bilo je to u vrijeme afere “Reket” iz 2010. godine i tadašnji predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić me javno osumnjičio da sam prisluškivao ljubavnice pojedinih čelnika SDP-a BiH. Da se ta stvar može provjeriti unutar naših institucija, pokazuje to što su o roku od 15 dana nakon tih Nikšićevih optužbi na moj račun formirane tri komisije koje su provjeravale njihove istinost.

Sve te tri komisije, od kojih je jedna bila sastavljena od predstavnika Tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog MUP-a su u roku od 15 dana provjerile sve radnje Federalne Uprave policije koje se odnose na presretanje komunikacija. Naravno da nijedna od tih komisija nije pronašla ništa nezakonito. Ja sam nakon toga tužio list koji je objavio Nikšićevu klevetu. Trebalo mi je punih devet godina, od 2013. do kraja 2022. da na sudu dokažem da je sve što su poduzimali pripadmnici Federalne Uprave policije bilo zakonito. No, nisam dobio novčanu nadoknadu za pretrpljenu štetu koja mi je nanesena, jer je u međuvremenui taj list otišao u stečaj – kazao je Zlatko Miletić.

U aferi “Reket” policija je istraživala kriminal visokopozicioniranih dužnosnika SDP-a BiH Damira Hadžića, Zlatka Lagumdžije i Marina Ivaniševića, ali nikada nije uslijedio pravosudni epilog.

 

-Bilo je to u vrijeme afere „Reket“ iz 2010. godine i tadašnji predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić me javno osumnjičio da sam prisluškivao ljubavnice pojedinih čelnika SDP-a BiH. Da se ta stvar može provjeriti unutar naših institucija, pokazuje to što su o roku od 15 dana nakon tih Nikšićevih optužbi na moj račun formirane tri komisije koje su provjeravale njihove istinost.

Sve te tri komisije, od kojih je jedna bila sastavljena od predstavnika Tužiteljstva Kantona Sarajevo i Kantonalnog MUP-a su u roku od 15 dana provjerile sve radnje Federalne Uprave policije koje se odnose na presretanje komunikacija. Naravno da nijedna od tih komisija nije pronašla ništa nezakonito. Ja sam nakon toga tužio list koji je objavio Nikšićevu klevetu. Trebalo mi je punih devet godina, od 2013. do kraja 2022. da na sudu dokažem da je sve što su poduzimali pripadmnici Federalne Uprave policije bilo zakonito.

No, nisam dobio novčanu nadoknadu za pretrpljenu štetu koja mi je nanesena, jer je u međuvremenui taj list otišao u stečaj, kazao je Zlatko Miletić.

Miletić je, saznajemo, tužio „Dnevni list“ iz Mostara u kojem je lider SDP-a BiH Nermin Nikšić iznio neosnovane optužbe na njegov i račun Uprave policije Federacije BiH.

Podsjećamo da je u aferi „Reket“ policija istraživala kriminal visokopozicioniranih dužnosnika SDP-a BiH (Damira Hadžića, Zlatka Lagumdžije, Marina Ivaniševića…). Taj skandal nikada nije dobio pravosudni epilog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79