Oglasio se MUP RS o sramotnom zakonu RS i kleveti: Kleveta kao krivično djelo prisutna u svim zemljama regiona i Evrope

“Izjave pojedinih predstavnika udruženja i pojedinaca predstavljaju neodgovoran odnos prema javnosti i građanima”, stoji u saopštenju

Nakon što je Vlada Republike Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, te nakon izjava pojedinih političara, novinarskih udruženja, oglasio se i MUP Republike Srpske saopćenjem u kojem, kako ističu, u cilju objektivnog informisanja javnosti kažu da je kleveta kao krivično djelo prisutna je u svim pravnim regulativama zamalja regiona i Evropske unije, te je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožijim kaznama uključujući i zatvorsku.

“Izjave pojedinih predstavnika udruženja i pojedinaca predstavljaju neodgovoran odnos prema javnosti i građanima, krajnje je neozbiljno koristiti neprecizne i površne političke fraze za ovako važnu temu koja zaslućžuje stručni pristup prilikom komentarisanja, i iznošenja stavova u javnosti.

Izjava predsjednika PDP-a gospodina Branislava Borenovića u kojoj se ističe da je licemjerno pozivati se na zemalje EU, u kojima je kleveta krivično djelo je prebrza reakcija i neprovjerena tvrdnja.

Podsjećamo da je zakonima u pojedinih zemalja EU kleveta sankcionisana čak zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj.

U javnosti su prisutni pozivi Udruženja BH novinari u kojima se traži od međunarodne zajednice da reaguje i izvrši pritisak kako bi se obustavilo donošenje pomenutog zakona. Napominjemo da zemlje iz kojih dolaze navedeni međunarodni predstavnici, u svojim zakonskim regulativama imaju klevetu definisanu kao krivično djelo, i sankcionisana je strožijim, čak i zatvorskim kaznama.

U cilju transparentnog i objektivnog informisanja pozivamo sve zainteresovane predstavnike medija, političkih stranaka, i građane da zauzmu aktivno učešće u javnim raspravama te da daju svoj puni doprinos do utvrđivanja prijedloga ovog zakona.

Takođe, pozivamo na saradnju i dijalog, jer nas proizvoljno komentarisanje udaljava od konstruktivne i stručne rasprave i kvalitetnog zakonskog rješenja, koji prije svega treba da uredi na najbolji način ovu oblast i pruži zaštitu svima, te da bude na korist budućim generacijama.

Nažalost bili smo svjedoci tragičnog događaja koji je rezultirao gubitkom jednog mladog života, zog ismijavanja na društvenim mrežama. Era društvenih mreža donijela je drugačije načine izražavanja, ali sa sobom nosi opasne i teške posljedice koje mogu prouzokovati događaje sa tragičnim ishodima”, ističe se u saopštenju.

Takođe, u saopštenju se dodaje, da pomenuti zakon ima za cilj da uredi ovu oblast na korist i zaštitu cjelokupne zajednice.

“Tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske možete preuzeti na internet stranici Ministarstva pravde.

Takođe, ističemo da će javnost biti blagovremeno informisana o terminima i mjestu održavanja javnih rasprava koje će se održati u narednom periodu”, saopštili su iz MUP-a Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79