Oglasio se MVP BiH: “Eventualno imenovanje novog ambasadora isključiva je nadležnost Predsjedništva BiH.”

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su u četvrtak, 11. maja, uhapsili Senaida Memća, bivšeg načelnika Općine Ilidža.

Memić je trenutno ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, a uhapšen je po nalogu Tužilaštva KS.

Večeras su se oglasili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na Twitteru i njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH podržava rad istražnih i pravosudnih organa BiH. U domenu svoje odgovornosti MVP BiH omogućit će neometano funkcionisanje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Maleziji bez obzira na novonastale okolnosti lišenja slobode amb. Senaida Memića”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zatim su dodali:

“Eventualno imenovanje novog ambasadora isključiva je nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine.”

Podsjetimo, iz Tužilaštva KS su danas naveli zbog čega je uhapšen Memić.

“Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group, te parking Opštine Ilidža koji je dat na korištenje UO “Brajlović”, navodi se u izjavi u Tužilaštvu KS u četvrtak navečer.

Prethodno je iz ove institucije saopšteno da je Memić osumnjičen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Senaid Memić je kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i ta politička partija ga je predložila na ambasadorsku poziciju 2020. godine.

Jedan je od osnivača SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79