Oglasio se NATO povodom Dodikove izjave o oblačenju uniformi Vojske RS

Na proslavi Dana Trećeg pješadijskog puka OS Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je pozvao vojnike tog puka da sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS-a što je izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine jednoglasno su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine usvojile vladajuće stranke iz tog perioda. Od svog osnivanja, Ministarstvo odbrane i OS BiH su vrijedno radile na kompleksnim zadacima izgradnje jedinstvene vojne snage, razvijajući sposobnosti da surađuju s NATO snagama te da pruže pomoć civilnim vlastima u slučajevima prirodnih nepogoda”, naveli su za N1 iz Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu.

Pozdravljajući napredak koji je do sada napravljen, iz NATO štaba u Sarajevu poručuju da ostaju posvećen podršci reformi u sektorima odbrane i sigurnosti u BiH te savjetovanju bh. vlasti u zadacima unutar BiH – NATO Partnerstva za mir.

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je najavio da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u OS BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79