Oglasio se odbor bh. povorke ponosa: “ne dajte im medijski prostor…”

Prekinuti javne debate sa osobama koje promovišu GOVOR MRŽNJE i FAŠIZAM.

Organizacioni odbor bh. povorke ponosa upozoravaju na problem kada u javnim debatama učestvuju osobe koje promovišu govor mržnje, nasilje i profašističke stavove u javnom prostoru.

“Organizacioni odbor smatra izuzetno bitnim otvaranje javne rasprave o društvenom položaju i pravima LGBTIQ osoba i podržavamo medije u nastojanjima da se u javnosti otvori rasprava o ovim izuzetno bitnim društvenim pitanjima. Naglašavamo da su govor mržnje i pozivanje na nasilje regulisani važećim krivičnim zakonima naše države, ali i etičkim kodeksima i profesionalnim standardima u novinarstvu”, istakli su iz Organizacionog odbora.

Članovi i članice Organizacionog odbora, ističu, neće učestvovati u javnoj raspravi sa osobama koje promovišu govor mržnje, profašističke stavove i pozivaju na nasilje nad bilo kojom marginalizovanom grupom u našem društvu.

“Smatramo da ovakvi stavovi ne mogu i ne smiju biti legitimirani u javnom i medijskom prostoru pod krinkom potrebe da se čuje i druga strana, već treba da budu procesuirani od strane nadležnih pravosudnih institucija. Članovi i članice Organizacionog odbora su odlučni u namjeri da se bore protiv navedenih pojava svim legitimnim sredstvima, te ističemo da je antifašizam jedna od osnovnih vrijednosti kojima se vodimo u našem radu. U svjetlu ovog stava je bitno naglasiti da ne postoji mogućnost da kao svoje legitimne ideološke protivnike doživljavamo osobe koje promovišu navedene stavove, da sjedimo i polemišemo sa njima”, objašnjavaju.

U civilizovanom i demokratskom društvu javna rasprava treba da bude utemeljena na argumentima, međusobnom uvažavanju ideoloških protivnika, kao i na principima nenasilne komunikacije.

“Posebno naše društvo treba da bude osjetljivo na pojave mržnje i fašizma u javnom prostoru nakon toliko patnje uzrokovane istim ili sličnim pojavama. Pozivamo medije da ne daju svoj medijski prostor mržnji i fašizmu, te ih podržavamo u nastojanjima da svojim radom doprinesu otvaranju javne rasprave o ovim pitanjima koja će rezultirati konstruktivnim društvenim dijalogom”.

Podjsjetimo da je vijest da će u Sarajevu u septembru biti održana parada ponosa pokrenula lavinu negativnih komenatara na društvenim mrežema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79